Početna / Blog / Hiperbarična komora: novo u Flex ponudi!

Hiperbarična komora: novo u Flex ponudi!

 
 

hiperbarična komora 

Šta je hiperbarična komora?

Hiperbarična komora predstavlja terapiju utemeljenu na primeni čistog medicinskog (100%) kiseonika pri pritisku većem od jednog bara, što je vrednost normalnog pritiska na nivou mora.

Šta to znači? To znači da udisanjem hiperbaričnog kiseonika dobijemo i do 20 puta više kiseonika rastvorenog u krvi nego normalnim disanjem ili tri do četiri puta više nego udisanjem čistog kiseonika pri normalnom pritisku. Znate kako kažu: bez hrane čovek može da preživi 30 do 40 dana, bez vode 3 do 4 dana, a bez kiseonika samo 3 do 4 minuta!

Zašto nam je potrebna hiperbarična terapija?

Nije nam potreban podsetnik da je kiseonik neophodan za život, ali da li znate da uloga kiseonika u vašem telu ne počinje i ne prestaje u plućima? Osim što nam omogućava da dišemo, samim tim i živimo, neprestano snabdevanje kiseonikom je takođe  ključno za zarastanje rana i povreda. Međutim, kiseonik koji unosimo u organizam svakodnevnim disanjem nije uvek dovoljan da stimuliše duboko zarastanje i regenereciju tkiva.

Veliki broj bolesti i stanja u svojoj osnovi nosi nedostatak kiseonika (ili hipoksiju) uzrokovanu različitim mehanizmima. Bez obzira na to da li je nedostatak kiseonika primarni uzrok bolesti ili njena posledica, izuzetno je važno ukloniti taj nedostatak, kako bi ćelije tkiva bile u mogućnosti da ponovo uspostave normalne funkcije.

Ali kako da ćelijama obezbedimo sav kiseonik koji im je potreban? Odgovor je upravo hiperbarična komora. Ova sigurna i prirodna alternativna terapija koristi sve prednosti kiseonika pod pritiskom kako bi revitalizovala i regenerisala naše telo.

Koji su benefiti hiperbarične komore:

Naučna istraživanja su čvrsto utvrdila prednosti kiseonične terapije i potvrdila da je hiperbarična komora dragocen tretman za pacijente, a neki od njenih najvećih benefita su:

  • Povećanje koncentracije kiseonika u krvi koje pomaže pri oporavljanju ćelija od raznih oštećenja usled hipoksije;
  • Pomaže kod upalnih procesa u telu;
  • Smanjuje gustinu krvne plazme što za rezultat ima poboljšanu cirkulaciju krvi (dodatno obogaćenu kiseonikom);
  • Pojačava dejstvo antibiotika;
  • Pomaže kod ubrzanog zarastanja rana (površinskih i hiruških);
  • Poboljšava osećaj budnosti i koncentracije;
  • Povećava proizvodnju kolagena (zaduženog za obnavljanje i lepotu kože, ali i snagu i funkcionalnost tetiva i zglobnih tkiva);
  • Skraćuje vreme kod oporavka povreda kostiju (osteogenezu);
  • Pozitivno utiče na imunološki sistem;
  • Omogućava brži oporavak sportista nakon napornih i visoko aktivnih treninga.

Da li je tretman u hiperbaričnoj komori bezbedan?

Apsolutno! Ovaj tretman razvijenjoš u 17. veku, a u lečenju se koristi  još od 19. veka. Hiperbarična nega nudi siguran, prirodan i efikasan tretman za celokupan organizam. Ne koristi ništa osim pažljivo regulisanog 100% kiseonika pri pritiscima iznad atmosferskog. Mogući neželjeni efekti nakon tretmana uključuju umor, blagu vrtoglavicu ili nesvesticu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi sa tretmanima u hiperbaričnoj komori, pišite nam u komentarima. :)

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Facebook
Twitter