Početna / Blog / PT Blog | YO-YO EFEKAT

PT Blog | YO-YO EFEKAT

 
 

yo-yo share

Siguran sam da postoji veliki broj onih koji su u određenom periodu života imali problem sa viškom kilograma i rešili da smršaju uz pomoć neke „popularne“ dijete. I ja sam u srednjoj školi imao taj problem, ali sam uspeo da smršam 15 kilograma. Da, toliko sam ih imao viška. I reći ću vam iskreno, to i nije bilo toliko teško. Kažeš sebi da ti to hoćeš, da ti to možeš, malo ojačaš karakter kad je tvoja omiljena hrana u pitanju, malo više treniraš i rezultat ne moze da izostane. Prosto. Ali šta se desi kad naš karakter popusti kao i želja za treniranjem? Kilogrami se vrate, idealno u onoj meri u kojoj su i otišle, ali se često vrati i veći broj. Verovatno vam je svima poznato o čemu pričam, ili ste makar čuli za Yo-Yo efekat.

Yo-Yo dijete ili Yo-Yo efekat

Yo-Yo dijete ili Yo-Yo efekat, koji se još naziva i Mršavljenje u začaranom krugu je termin koji je izmislio Kelly D. Brownell na Yale Univerzitetu.

Yo-yo efekat se javlja često nakon naglog gubitka telelsne mase i kilograma. Karakteriše ga to da se izgubljeni kilogrami vrate, pa se telesna težina koja je bila na početku dijete vraća. Učestalo smenjivanje yo-yo efekta i nekih od dijeta može dovesti do negativnih posledica na organizam, zdravlje i telo. Razlozi koji dovode do yo-yo efekta su razni, ali često se javljaju zbog velikog konzumiranja niskokalorične hrane. Na samom početku dijete može se osetiti veliko ushićenje zbog gubitka kilograma i ponos zbog odbijanja hrane. Vremenom, međutim, ograničenja koja nameću takve ekstremne dijete stvaraju efekte kao što su depresija i umor, zbog kojih dijetu nije ni moguće održati. Na kraju, osoba se vraća starim navikama koje mogu da prate i razna negativna emocijonalna stanja zbog neuspeha u gubljenju kilograma. Takvo emocionalno stanje dovodi do toga da osoba jede više i da brzo povrati izgubljene kilograme, što sam već gore spomenuo.

blog jojo slika 2

Ovaj efekat je karakterističan i počeo se proučavati zajedno sa pozitivnim efektima različitih dijeta. Tako jedno istraživanje ukazuje da se 30% osoba koje su bile na nekoj restriktivnoj ishrani nakon prestanka te dijete vratili ili imali više kilograma nego pre dijete. Takođe, prva godina nakon dijete je kritičan period kada se polovina izgubljene kilaže vrati.

Ono što je sigurno jeste da je yo-yo efekat posledica poremećaja metabolizma masti, ugljenih hidrata i proteina u telu. S obzirom na to da je bilo koja dijeta zapravo restriktivno ili umanjeno unošenje različitih mikro i makro nutritijenata, ovaj period može da dovede do smanjenja pojedinih funkcija metabolizma, ali i uključivanja drugih faktora koji se u tom periodu angažuju kako bi telo bilo sposobno da normalno funkcioniše.

Adaptacija na dijetu zavisi od same ishrane, ali je veoma induvidualna, pa se neko pre, a neko kasnije privikne  i dobije željenu kilažu i telesnu kompoziciju. Problem nastaje nakon prestanka dijete kada se celokupni organizam vraća na standardno i osnovno funkcionisanje, a to podrazumeva da u kratkom vremenskom periodu kroz niz mehanizama pokusava da nadomesti ono sto je dijeta eliminisala. Kako naše telo ne zna hoćemo li mi opet ići na dijetu, ono pokušava da stvori zalihe za svoje procese. Kada do toga dođe, ovakav poremećen sistem metaboličkih procesa dovodi do ponovnog vraćanja masti i telesne mase.

blog jojo slika

Neke najčešće pojave koje prate YO-YO efekat

  • Povećan apetit kao odgovor na prestanak restrikcije hrane – jedna studija sa preko 9000 odraslih učesnika ukazuje da je apetit i skok telesne težine nakon dijete veći. Zaključuje se da sto je veći pad telesne mase tokom dijete – to je veće i brže vraćanje na prvobitnu kilažu.
  • Povećanje masnih naslaga – kao deo poremećaja metabolizma masti.
  • Mogućnost pojave kardio-vaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa 2 – usled različitih hormonskih poremećaja dolazi do narušavanja pojedinih parametara koji ukazuju na to da je moguć nastanak nastanak KV oboljenja.
  • Visok krvni pritisak – jedna studija od 60 ispitanika koji su imali yo-yo efekat ukazuje na to da su imale i poteškoće sa krvnim pritiskom.
  • Psiho-socijalni faktori – prestanak dijete sa sobom povlači činjenicu da se osoba vraća na stari režim ishrane, a time i navike koje su dovele do prekomerne telesne mase.
  • Nestabilna telesna kompozicija.

Kako izbeći YO-YO efekat?

Sada se logično postavlja pitanje kako je moguće smršati i srediti svoju telesnu masu, a izbeći YO-YO efekat? Kako izaći iz Začaranog kruga mršavljenja i povratka na staro? Suština je u tome da ne držite dijete i ne mršavite jer će uskoro leto, odlazak na more i tome slično. Probajte potpuno da promenite način života. Nemojte misliti da ako ste došli na željenu težinu, možete ispočetka jesti bilo šta. Držanje dijete do kraja života znam da zvuči teško, ali dugo pridržavanje zdravog načina ishrane osim održavanja telesne težine smanjuje rizik od raznih degenerativnih oboljenja, ali takođe može pomoći u izbegavanju gore pomenutih pojava koje prate YO-YO efekat.

I još jedan savet, pokušajte konstantno biti aktivni, vežbajte svakodnevno, jer upravo je vežbanje ono što ce sprečiti da se izgubljeni kilogrami vrate. A pored toga, svakodnevno vežbanje može da ima niz pozitivnih pojava na organizam kao što prevencija raznih tipova kancerogenih oboljenja, popravljanje raspoloženja i sprečavanje pojave depresije, jača kosti, imuni sistem i ojačaće vas u odluci da zadržite novostečene navike u ishrani.

I završio bih sa rečenicom koju volim da citiram, a ona glasi: „Svaka dijeta koja ne uključuje fizičku aktivnost je unapred osuđena na propast“!

***

Ako razmišljaš o tome da trening podigneš na LIČNI nivo, pogledaj našu posebnu ponudu za Personalne treninge.

***

Ukoliko želite da prvi saznate sve najnovije informacije u Flexu, pridružite se Flex Fitness Community na VIBERU.

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Facebook
Twitter