Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane | Aleksandra Botić

Priča iz teretane | Aleksandra Botić

 
 

Jedno (malo) jaje snagu daje

Naslov moje današnje priče možda deluje šaljivo, ali u njemu se zapravo krije mnogo istine. Od nedavno sam počela da pohađam kurs o pravilnoj ishrani, pa me je to dodatno zainteresovalo za sastav namirnica, ali i za proces koji se dešava nakon njihovog unosa u organizam.

Nemojte da vas veličina zavara

Veoma mala, prepeličija jaja kao najveću dobrobit za organizam imaju jačanje organizma. Kada odbrambeni mehanizam radi kao švajcarski sat, osećamo se energično, snažno i poletno. Prepeličija jaja blagotvorno deluju i na krvotok, nerve, probavu, a pored svega navedenog, poboljšavaju i memoriju. Mogu ih konzumirati i stari i mladi, kako terapeutski, tako i preventivno, dok se sportistima savetuju kao obavezan deo jelovnika.

Šta se zapravo krije u toj malenoj ljusci?

Prepeličija jaja su prave male nutritivne bombe. Bogata su važnim vitaminima i mineralima.  U samo jednom jajetu nalazimo mnogo korisnih materija:

  • 0,5 mg kalcijuma
  • 2,2 mg fosfora
  • 3,8 mg gvozđa
  • 3 mg vitamina A
  • 0,1 mg vitamina B1
  • 0,8 mg vitamina B2

Još jedna važna stavka jeste da pored izobilja vitamina i minerala ona su niskokalorična, pa tako u jednom jajetu ima svega 15 kalorija. Pomoću njih lakše je odoleti fizičkim i psihičkim naporima. Pozitivno utiču i na izgled, prolepšavajući ten i kožu.

Kako se konzumiraju jaja od prepelice?

Prepeličja jaja se jednostavno, razbiju i popiju! O, daaaa, dobro ste pročitali! Ujutru, na prazan stomak, pola sata pre jela. Živo ulupano bez ičega, ili sa dodatkom  jogurta, soka, meda, kakaoa u prahu, što zavisi od vašeg ukusa.  Recimo ja sam izabrala da razblažim samo sa vodom i tako popijem. U početku nije baš preukusno, ali se vremenom naviknete.

Postoji i nešto što je jako bitno prilikom konzumacije ovih jaja. Budući da se jaja od prepelica piju termički neobrađena, veoma je važna higijena. I to naročito ruku, činija i ostalog pribora koji se koristi pri razbijanju i mućenju.  Sve mora biti besprekorno čisto kako bi se izbegla opasnost od infekcije salmonelom.

Kako se čuvaju jaja japanske prepelice?

Najbolje ih je staviti u zatvorenu kutiju, i držati u frižideru pri temperaturi od  1 do 4°C. Rok trajanja je najviše dva meseca, posle čega ih više nije preporučljivo piti živa. Ali ona ni tada nisu za bacanje jer nakon tog perioda možete ih koristiti kao kuvano ili pečeno samo sto kada se termički obrađuju gube na svom lekovitom svojstvu.

Koliko jaja je potrebno konzumirati?

Onaj ko ih pije prvi put prvog dana uzima samo jedno jaje. Svakog sledećeg dana broj povećava za jedan dok ne stigne do pet komada i nakon toga se nastavlja sa tim brojem. To su osnovne smernice, mada svako sebi nađe odgovarajuću dozu, ali važno je da broj ne prelazi 5 jaja na dan. Recimo moj izbor su 2 jajeta, i to je dovoljno kao dodatak ishrani.

Za kraj jedan predlog: Napravite zdrav energetski šejk, ubacite u blender 2-3 prepeličja jaja, 1 bananu,  par badema, kašiku mlevene plazme i dolijte malo vode ili mleka zavisno od toga koju gustinu volite. Ako na ovaj način započnete dan, imaćete veći priliv energije i lakše ćete obavljati svakodnevne aktivnosti. Probajte!

Prijatno, i vidimo se još snažniji na treningu.

Sportski pozdrav!

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*