Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane – Aleksandra Botić

Priča iz teretane – Aleksandra Botić

 
 

prica iz teretane sajt

Da se upoznamo, moje ime je čokolada… 😉

Crna čokolada i zdravlje:

Da li osećate grižu savesti kada jedete čokoladu? Hm, neki da neki ne… :)

Dobra vest je da: ne morate! Drevne Maje su je smatrali hranom bogova i bili su u pravu. Čokolada je zaista sjajna za zdravlje. Naravno, ovo o čemu danas pričamo odnosi se na crnu čokoladu. Što je tamnija to je zdravija. Evo i nekoliko stvari u kojima crna čokolada igra glavnu ulogu:

Zdravlje srca

Crna čokolada štiti srce i kardiovaskularni sistem. Nekoliko kockica čokolade smanjuje krvni pritisak, poboljšava krvotok  i smanjuje količinu holesterola.

Antidepresiv

Ova poslastica sadrži serotonin, koji deluje protiv depresije i endorfin koji pruža osećaj zadovoljstva.  Dakle ako vas nešto rastuži tu je par kockica crne čokolade da popravi dan. :)

Riznica antioksidanata

Čokolada i kakao bogati su antioksidantima, koji štite naš organizam od prevremenog starenja i raznih bolesti.

Regulacija šećera u krvi

Bez obzira što je slatka, crna čokolada ima nizak glikemijski indeks. Konzumiranje tamne čokolade ne podiže nivo šećera u krvi, što je sjajna vest za dijabetičare.

Minerali

Čokolada sadrži veliki broj vitamina i minerala, kao što su bakar, magnezijm, kalcijum, kalijum i gvožđe.

Crna čokolada sadrži 520 kcal/100g. Zbog toga se ne sme jesti u većim količinama, koliko god da je zdrava. Kao i u svemu, u prehrani je potreban balans. Jesti crnu čokoladu je dobro, ali nije dobro ako je jedete previše. Nekoliko kockica dnevno je sasvim dovoljno kako bi ona pozitivno uticala na Vaše zdravlje.

BONUS!

Da li ste znali da je ona je eliksir lepote? Ne?

Rešava problem sa suvom kožom

Gvožđe, kalcijum, vitamini A, B1, C, D i E samo su neke od hranljivih materija koje se nalaze u crnoj čokoladi. Umesto još jedne šoljice kafe ili čaja, bolje je da popijete šolju kakaoa koje će duboko hidrirati vašu kožu i vratiti joj izgubljenu blistavost.  Mrtve ćelije kože lako možete ukloniti čokoladnim pilingom koji se lako pravi i kod kuće. Pomešajte maslinovo ulje, smeđi šećer, kakao u prahu i vanilu.

Štiti od štetnih UV zraka

Flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi pomaže koži da se zaštititi od opekotina od sunca, crvenila i drugih znakova oštećenja UV zracima.

Briše bore i borice  😉

Nakon što pojedete komadić crne čokolade sve nepravilnosti na koži se automatski smiruju i ona postaje glatka. Osim toga, svima je poznato kako stres loše utiče na kožu, a upravo kakao pomaže da se u našem organizmu smanji lučenje hormona stresa.

Podstiče rast kose

Bakar, cink i gvožđe, minerali su koji podstiču obnavljanje ćelija i omogućavaju rast kose, a upravo je tamna čokolada prepuna tih sastojaka. Svakodnevno konzumiranje čokolade povećaće protok kiseonika i krvi u koži glave, a vaša kosa će  biti zdrava i jaka.

Sigurno  će se neki pitati a šta je sa belom i mlečnom čokoladom? Da li i one imaju benefite za nas organizam? E tu ću vas malkice razočarati…  Ništa od navedenog ne vredi za mlečnu čokoladu. Ona je poput neke „razblažene“ varijante, čije su sve dobre vrednosti stavljene po strani radi dobrog ukusa. Sadržaj kakao delova je i po 3 puta manji, dok dodato mleko sadrži zasićene masnoće koje povećavaju nivo holesterola. Druga činjenica je da mlečna čokolada sadrži više šećera od crne koji podiže apetit, dok kod crne nema takvog učinka. Kada jedete slatko, količina šećera u krvi se diže naglo, a onda brzo i pada, pa smo brže gladni i jedemo više. Bela čokolada se i ne može nazvati čokoladom. To je proizvod baziran na šećeru i masnoći bez sadržaja kakaoa.

Dakle izbor je lak. Ako volite čokoladu odaberite crnu. Ali nemojte da zaboravite da stanete posle nekoliko kockica – što je ipak najteže, budimo realni. 😀

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*