Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane | Darko Dukić

Priča iz teretane | Darko Dukić

 
 

flex_fitness_novi_sad_prica_iz_teretane_2018_darko_dukić

Kada se sve sabere, protekla dva meseca su prošla su u znaku praznika. Većinu vremena smo provodili uz pune slavske trpeze sa prijateljima ili rodbinom, neki su išli na zimovanje, a neki su jednostavno uzeli godišnji odmor od svega. Svi smo se na neki način opustili i uživali. a u takvim situacijama retko ko je razmišljao o treningu i o svojoj  formi. Stigao je kraj januara, i sada si već svestan da si izašao iz forme i dobio koji kilogram. Zato mislim da je pravo vreme da razmislimo o POVRATKU NA TRENING.

Želiš da se vratiš na trening, ali već na početku odlažeš povratak, ulenjio si se i izgubio motivaciju da kroz sve prolaziš iz početka?! Odlučio sam da podelim moje lično iskustvo od pre nekoliko godina kako bi vas motivisao da nijedna pauza nije nepopravljiva!

Da, na sve tri fotografije sam ja.

flex_fitness_centar_novi_sad_darko_dukic

Prva fotografija:

Pre ove fotografije imao sam 120 kg (da, stvarno). Uspeo sam da se dođem do izgleda sa prve fotografije (na kojoj imam 84 kg). Sve je bilo sjajno do septembra 2012. godine kada sam morao da odem na prinudnu pauzu zbog povrede leđa i nisam smeo da treniram do januara.

Druga fotografija:

Do januara sam uspeo da dobijem sjajnih 20 kg (tada sam imao oko 105 kg), ali tu se završava imoja pauza od 4-5 meseci i vraćam se na trening.

Treća fotografija:

Moj povratak, uspeo sam da se vratim na 86 kg za 8 meseci. 😀

Kako mi je uspelo? Mojih 4 saveta za pokret!

Daj sebi vremena

Najveća greška koju pravimo kada se vratimo sa pauze jeste to što krenemo da treniramo tamo gde smo stali, sa istom snagom i sa istim intenzitetom. Da bi se vratio u formu treba ti duplo više vremena nego što si bio na pauzi (da, svaki početak je najteži). Ti se možda dobro osećaš ali tvoji mišići, ligamenti i zglobovi su imali pauzu i treba im vreme za adaptaciju. To znači da ako si imao pauzu od 2 meseca, adaptacija će trajati  2 do 4 nedelje. U suportnom, dobijaš jake upale i povećavaš šansu za povredom!

Slušaj svoje telo

Kreni polako. Prvih par nedelja obim i intenzitet vašeg treninga treba da bude 30-40% manji nego sto ste navikli. Stil “Go hard or go home” – zaboravi! Radiš svoj trening kao početnik, fokusirajući se na višezglobne vežbe za aktivaciju celog tela i lagano trčanje. Tehnika izvođenja pokreta će vam ostati zbog memorije mišića – mišić pamti motoriku pokreta što vam skraćuje put ka vašem cilju.

Ishrana

Ishrana koju trenutno imaš mora da se promeni. Kakve god ciljeve sebi da postaviš ključna stavka jeste ishrana. Bilo da je tvoj cilj da dobijes na masi ili da smršaš budi siguran da će tvoja ishrana mnogo uticati na to. Ja sam u ovom periodu zavoleo sve vrste salate.

Korak po korak

Postavi sebi cilj, ali budi realan. Iz nedelje u nedelju postavi sebi po jedan cilj, više malih ciljeva te dovode do konačnog rezultata. Ja sam sebi postavljao nedeljne ciljeve, i  svake nedelje sam bio srećan kad uspem, postajao sam sve uporniji (naročito kada vidim brojku na vagi). To me je malo po malo dovelo do krajnjeg rezultata. Najteže je krenuti ali čim vidite prvi rezultat, sve bude mnogo lakše. Zato pogledaj još jednom moju sliku, ako sam ja mogao ponoviti rezultat, zašto ne bi i ti!

Nadam se da sam uspeo da vas probudim iz zimskog sna i pokažem da ništa nije nemoguće, treba samo da KRENEŠ!

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*