Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane | Darko Dukić

Priča iz teretane | Darko Dukić

 
 

flex_fitness_novi_sad_prica_iz_teretane_2018_darko_dukic

Svaki naš pokret dešava se u bar jednom zglobu, a svako ko je ikada imao problema sa hrskavicom, tetivama ili ligamentima veoma dobro zna koliko taj isti pokret može biti mučan. Kako sam i sam imao ovih problema, odlučio sam da sa vama podelim nešto što može pomoći da olakšate tegobe  – to je glukozamin.

Šta je glukozamin?

Glukozamin je hemijski amino-monosaharid, a u našem organizmu je jedan od glavnih gradivnih elemenata hrskavice.  Ima značajnu ulogu u formiranju površina zglobova,  tetiva,  ligamenata,  kože, kostiju, noktiju, krvnih sudova i dr. Kao što i sami možete primetiti, zaista ima široku gradivnu funkciju.  Brojne studije su pokazale da se uz pomoć  glukozamina povećava pokretljivost i smanjuju upale u zglobovima. U komercijalnoj upotrebi, najčešće se može naći u obliku glukozamin sulfata.

Koja je funkcija glukozamina?

  • doprinosi obnavljanju hrskavice
  • poboljšava pokretljivost zglobova
  • smanjuje bol koja se javlja usled oštećenja hrskavice
  • doprinosi jačanju vezivnog tkiva
  • sprečava razgradnju kalcijuma

Starenjem, ali i prilikom većeg napora, naša hrskavica – glatki, klizavi materijal, koji omogućava da dve kosti klize jedna preko druge se troši i potrebna joj je naša pomoć kako bi bila i ostala zdrava. Ovo trošenje hrskavice je naročito izraženo u zimskom periodu kada zbog manje izloženosti sunčevim zracima naše telo ne proizvodi dovoljno vitamina D. naša hrskavica ,glatki klizav materijal,koji omogucava da dve kosti klize jedna preko druge  se “troši” ,  te joj je potrebna naša pomoć kako bi bila i ostala zdrava.  Ovu pomoć joj možemo pružiti unošenjem glukozamin sulfata kao dodatka ishrani, koji   stimuliše ugradnju sumpora u hrskavicu i sinovijalnu tečnost – tečnost koja podmazuje zglob.

Gde se može naći glukozamin?

Glukozamin je teško uneti putem ishrane.  Može se naći u gljivama i hrskavici, a u većoj količini nalazi se u hitinu ljušture jastoga, morskih kraba, rakova i drugih ljuskara. Pošto se ovi delovi ne koriste u ljudskoj ishrani, oni se upotrebljavaju za proizvodnju preparata na bazi glukozamina koji se koristi u terapijske svrhe, ali i kao dodatak ishrani (naravno, ljudi koji su alergični na morske plodove, trebaju biti obazrivi prilikom upotrebe ovog preparata). U terapijskoj primeni, korisiti se kod lečenja tegoba izazvanih artritisom. Preporučena dnevna doza je 1500 mg najmanje mesec dana, kako bi se postigli što bolji rezultati.

Da li ste vi probali ovaj preparat i kakva su vaša iskustva? Pišite mi u komentarima.

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

1 komentar

  • Kako je hrskavica avaskularno tkivo , smatra se da je nemoguce hranom ni suplementima uticati na njeno obnavljanje . Jednom kad se potrosi hrskavica ona moze da se zameni fibroznim tkivom koje nije dovoljno dobro kao hrskavicavo u smislu amortizacije, te su moguce ponovne povrede i bolovi . Najnovija istrazivanja (malo eminentnija ) su pokazala da jedino prp plazma ili hijaluron plus prp plazma intraartikularno (unutar zglobno) ubrizgana moze da potpomogne obnavljanju hrskavice.