fbpx
 
 
Početna / Vesti / Priča iz teretane – Goran Mandić

Priča iz teretane – Goran Mandić

 
 

Ćao, drugari :)

Pa da počnemo…ove nedelje tema će biti malo drugačija. Moram da ponovim, iako ste verovatno mnogo puta čuli, ali za kvalitetan i zdrav život najbitniji su fizička aktivnost, ishrana i što manje stresa :) te vam tako preporučujem da odaberete trening koji odgovara prvenstveno vašem karakteru, temperamentu i koji vas čini srećnim i ispunjenim.

goran-zumba

Vratiću se, nakratko, dosta godina unazad 😀

Kao mali trenirao sam sve živo, pokušavajuži da pronađem šta mi odgovara – od karatea, folklora, tekvondoa, odbojke, dok nisam jednog dana otišao na upis u plesnu školu i prvi put stao na plesni podijum (te sreće i ispunjenosti… :) )

Tako sam znao šta zelim i čime da se bavim… to je PLES!!!

Vežbanje u teretani i klasične vežbe mogu vremenom postati monotone, ali u kombinaciji sa plesom, možete otkriti nešto novo, a pritom se i dobro zabaviti. Ples donosi mnoge promene u vaš život, popravlja raspoloženje, rešava vas stresa, napetosti, poboljšava koordinaciju, podiže samopouzdanje, povećava seratonin (hormon zadovoljstva). Ako želite da mršavite zdravo i dovedete telo u zavidnu formu, na raspolaganju imate mnogo tehnika i stilova plesa od Zumbe, pole dance-a, jazz dance-a, belly, latino-američkih i standardnih plesova, hip-hopa itd…

Potrošnja kalorija se kreće od 400-1000, sve zavisi od inteziteta i stila treninga. Osim što možete sagoreti dosta masnih naslaga, plesom možete učvrstiti mišiće, definisati telo, a dobar je i za kardiovaskularni sistem i jača srce.

goran-zumba-fitness

Ok, malo sam vas uveo u svet plesa, mogao bih sad tri dana pisati, ali ovo je dovoljno za početak i nadam se da uskoro nastavljamo da se družimo :) Za one koji ne znaju, na brzinu ću ih upoznati sa Zumbom, tako da nam se i oni pridruže 😉

Kreator Zumbe fitnessa je instruktor Alberto Beto Perez, poreklom iz Kolumbije. Zumba je nastala sasvim spontano, sredinom ‘90-tih, kada je Beto krenuo da drži čas aerobika, ali je zaboravio kasete sa muzikom. Snašao se i uzeo iz kola traku koju je slušao – merenge I salsu. Tako je spontano kreirao novu verziju dance fitness programa, gde je muzika bila glavni pokretač, umesto klasičnog aerobika gde su uključena mnogobrojna ponavljanja. Nakon toga je uokvirio program tačno po principima i pravilima, započevši sa revolucijom dance fitnessa. Zumba je program koji kobinuje aerobni trening u kombinaciji sa latino-američkim plesovima. Prilagođen je svima, bez obzira na pol, uzrast i plesno iskustvo. Osnovna četiri plesa u Zumbi su salsa, merenge, reggaeton, cumbia. Pored osnovnih plesova, tu su i samba, hip-hop, quebeadita, flamenko i mnogi drugi… Vežbači imaju osećaj da su na žurci, a ne u sali za vežbanje, te tako nisu ni svesni koliko kalorija troše i koliko je njihovo telo aktivno.

E, i još jedna stvar! Uživajte u svakom trenutku, smejte se, vežbajte i naravno plešite, ljudi :) Love G!

 

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

1 komentar

Facebook
Twitter