Početna / Uncategorized / Priča iz teretane – Jasna Makišova

Priča iz teretane – Jasna Makišova

 
 

prica iz teretane sajt jasna

Ćao tim!

Dok sam pravila sebi jedan poseban napitak, razmišljala sam o čemu bih pisala ove nedelje. I onda se zapitam, pa zašto ne bi podelila sa vama par reči o ovom super napitku? Reč je o kefiru. J

Šta je kefir?

Kefir je mlečni proizvod, koji nastaje  fermentacijom mleka. Kiselkastog je ukusa i gušće strukture. Jako je zdrav, sadrži dosta proteina, polisaharida i vitamina kao što su: A, B1, B2, B6, B12, D, E, niacin i minerale kalcijum, magnezijum i fosfor. Kažu da je nastao na Kavkazu i da su ga ljudi počeli slučajno praviti. Znamo i da su ti ljudi živeli dugo, srećno i zdravo.

Kefir se dobija iz kefirne gljive tzv. kefirnih zrnaca. Imaju izgled karfiola i zaista liče na gljive ali one to ipak nisu. Zapravo, to su korisne bakterije i mikroorganizmi koji su zaslužni za nastanak ovog odličnog napitak.  Postoji vodeni i mlečni kefir, ali ja ću se ovaj put zadržati ma mlečnom kefiru.

Kako se pravi i čuva?

Mlečni kefir se vrlo lako pravi, sve što vam je potrebno su mleko i kefirne gljive. Preporučila bi organsko mleko, kada već pričamo o savršeno zdravom napitku. U staklenu ili plastičnu posudu staviti 1l mleka temperature oko 37oC, i dodati dve supene kašike kefirne gljive. Ukoliko želite gušći sastav, dodajte više gljiva. Prekriti gazom ili laganim krpom i ostaviti da stoji 12h. Posle procediti i promešati drvenom ili plastičnom varjačom i spreman je za konzumaciju. Kefir se može čuvati i u frižideru li na nekom hladnijem mestu.

Kefirna zrnca isperite, i odložite u frižider. Čuvajte ih za sledeću pripremu ili ih možete pokloniti nekom, jer su se ona udvostručila.  Svakom pripremom kefira, zrnca će se duplirati i svaki put imaćete sve više. Zrnca nemaju rok trajanja ali se teško nabavljaju. Možete ih potražiti u nekoj od zdravih hrana, ili ako znate nekog ko prizvodi kefir, da kupite od njega.

Jako je bitno da u toku pripreme i čuvanja kefira, sastav ni u jednom momentu ne dodje u dodir sa metalnim priborom, jer će to umanjiti do skoro uništiti efikasnost zrnaca i hranjlijivih sastojaka. Koristite plastične i staklene posude i pribor.

13_INSTA

Blagodeti kefira

Kefir je jeftin injegova priprema je brza i jeftina. Oporavlja telo posle upotrebe antibiotika, reguliše krvni pritisak, ublažava upale, lako je svarljiv, održava zdravu crevnu floru, reguliše nivo holesterola, pomaže u gubljenju masnih naslaga,  i još mnogo mnogo toga. Možete ga konzumirati u bilo kojem delu dana u neograničenim količinama. Možete ga koristiti da  napravite sebi ukusan šejk, ili samo da ubacite naseckano voće i evo omiljenog voćnog specijaliteta.  Pijte ga uz doručak ili večeru po želji.

Kefir bi iskreno preporučila svima, pogotovo onima sa slabijim imunitetom, jer je odličan za balansiranje i čuvanje našeg organizma.  Probajte ga, ukoliko vam se ne dopadne mozete ga koristiti kao masku za kosu, ili za lice.

Ako imate dodatnih pitanja, znate gde me možete naći. Pozz J

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Facebook
Twitter