Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane – Jelena Pavlović

Priča iz teretane – Jelena Pavlović

 
 

prica iz teretane sajt jelena

Pošto čitate ovaj tekst sasvim sam sigurna sam da dnevno imate na raspolaganju bar jedan minut koji bi izdvojili za svoje zdravlje.

 

Jednostavna stvar koja može da popravi stanje vašeg tela

Poznati kineski lekar Zhobg Li Ba Ren u svojoj knjizi „Samopomoć je bolja od odlaska doktoru“ otkriva između ostalog i test „Jin Ji Du Li“ koji je izuzetno jednostavan i preporučuje se svima.

 

Kako ova vežba čudnog imena funkcioniše?

Potrebno je da stanete u širok slobodan prostor, stavite ruke pored sebe i odvojite jednu nogu od poda. Ostanite u ovom položaju i potom zatvorite oči. Pokušajte da ostanete u ovom položaju što duže. Obratite pažnju na to da ne izgubite ravnotežu i ne padnete. Za osobe starije od 60 godina, sasvim je u redu da u ovom položaju provedu deset sekundi. Što duže ostanete u ovom položaju znači da je stanje vašeg organizma bolje.

 

Zvuči veoma jednostavno – u čemu je fora?

Iako na prvi pogled deluje i previše jednostavno, verujte – nije. Probala sam. :)  Ova vežba nastala je kao rezultat saznanja drevne kineske medicine koja je stara više hiljada godina. Isto tako, savremena medicina je iskazala mišljenje o ovoj vežbi. Britanski medicinski tim pod vođstvom dr Rachel Cooper iz Medical Research Council sproveo je istraživanje tako što su magnetnom rezonancom snimali mozak ispitanika. Rezultati istrađivanja pokazali su da osobe koje ne mogu da stoje na nozi duže od deset sekundi imaju problema sa mikrocirkulacijom u mozgu što je važan indikator stanja mozga i komunikacije mozga sa ostalim ključnim sistemima.

 

Sa druge strane, održavanje ravnoteže povezuje informacije tri sistema:

  • vidnog – gde informacija preko očnih živaca putuje do mozga
  • zglobno-mišićnog – gde mišći svojim kontrakcijama šalju informacije u mozak na osnovu koje mozak zna gde se telo nalazi čak i kada nije u stanju da vidi
  • sistem unutrašnjeg uha – gde se preko tečnosti smeštene u polukružnom kanalu šalje informacije o sluhu i ravnoteži do mozga.

 

Bonus informacije o drevnoj kineskoj medicini

Drevna kineska medicina tvrdi da kroz noge prolazi 6 važnih meridijana povezanih sa svim organima u telu. Kada imate problem sa nekim od organa ti meridijani su oslabljeni. Vežbom „Jin Ji Du Li“ uspostavljate balans energije u svim meridijanima utiče na njihov bolji rad.

 

Kako biste iskoristili sve blagodeti ove vežbe, dovoljno je da je uradite svako jutro nakom buđenja. Na samom početku u redu je da vežbu radite otvorenih očiju, a kada pronađete balans možete početi da zatvarate oči. Savetujem vam da vežbu radite na jednoj, a potom i drugoj nozi.

 

Krenite već danas i javite mi se kada osetite prva poboljšanja. :)

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*