Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane – Jelena Pavlović

Priča iz teretane – Jelena Pavlović

 
 

prica iz teretane sajt jelena

Tokom života prolazimo kroz razne periode. Ima lepih, ali i onih manje lepih. Svako od nas se na drugačiji način suočava sa izazovima u životu.

Neki od nas te manje lepe periode nastoje da ulepšaju kroz konzumiranje hrane koji prevazilaze uobičajeno. I tu pronalazimo utehu.

Ova pojava naziva se emocionalno prejedanje i danas ćemo pričati o tome šta naučnici kažu na ovu temu.

Emocionalno prejedanje nam služi kao odbrambeni mehanizam u trenutku nezadovoljstva.  Umesto da vrisnemo kada smo besni, zaplačemo kada smo tužni, odemo na trening ili zagrlimo nekog dragog, često posegnemo za hranom kako bi trenutno olakšali situaciju u kojoj smo se našli. Naučnici sa klinike Mayo u Minesoti kažu da ovo nije pravi način borbe sa nezadovoljstvom. Zadovoljstvo nakon unošenja hrane osećamo trenutno, a vrlo brzo se vraćamo na prethodno loše stanje i ponovo osećamo emocionalnu glad.

Ova pojava prerasta u pravi problem kada prejedanje postaje ciklično, što kao posledicu nosi više nezadovoljstva, osećanja krivice, što zbog povećanja težine, ali i drugim zdravstvenim tegobama.

Borbu protiv ovakvih situacija u jednu ruku vodimo sami sa sobom, a opet i nismo sami. Samo treba da budemo dovoljno jako i kažemo NE! Ili potražimo pomoć najbližih… Uvek ćeš naći nekog za šetnju, trening, zagrljaj. Znajte da niste nikada sami i kada vam možda to tako izgleda. Hranu ostavite kao drugi izbor utehe. Jer svaku lošu situaciju ćete uz trening lakše prevazići. Uporedite samo osećaj posle treninga i osećaj posle prejedanja! Mislim da je sve jasno.

Vidimo se u teretani!

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*