Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane – Jelena Pavlović

Priča iz teretane – Jelena Pavlović

 
 

prica iz teretane sajt jelena

Mala škola za korišćenje Foam Rollera

Proleće √

Sunce √

Uplaćena teretana √

„Ali sam danas baš u gužvi i nemam vremena da odem na trening, a tako bi mi prijalo da se malo „protegnem“. Šta mi je činiti?“ Pitate se vrlo često, evo jednog malog saveta. Za ovo „protezanje“ vam je potrebno 10 do 15 minuta i onoliko mesta koliko ste vi dugački. :)

Šta je to Foam Roller i kako funkciosiše?

U fitnes svet doleću razni rekviziti sa svih strana, u skorije vreme se pojavio i Foam Roller. Ukoliko me pitate za moj lični utisak, imam samo reči hvale za ovaj proizvod. Rekvizit koji vam pomaže kako za pripremu pred trening, oporavak posle treninga, prevenciju od povreda, tako može da pomogne i u dnevoj rutini punoj obaveza koju želimo da presečemo sa jednim restartom koji će nam dati elana za dalji rad.

Precizan naziv ovog tipa treninga jeste Miofascijalno opuštanje. Mio je grčka reč koja znači mišić, a fascija je mekano vezivno tkivo koje se nalazi ispod kože. Ona je ta koja obavija i povezuje u celinu mišiće, kosti, krvne sudove i nerve u našem telu. Zapravo fascijalni sistem je kao neka mreža koja neprekidno povezuje sve naše organe na telu od glave do pete.

Ovakav tip istezanja sa sporim pokretima rolanja direktno pritiska ciljanu regiju na našem telu. Dok se rolamo mišićna vlakna se izdužuju, poboljšava se krvotok te na taj način Foam Roller smanjuje napetost u mišićima, pomaže pri otklanjanju hroničnih bolova i povreda, poboljšava fitnes performanse i što je najbitnije pomoćiće vam da lakše stignete do svojih ciljeva, kako fitnes tako i zdravstvenih.

Nekoliko načina na koji možete koristiti Foam Roller

Zadnja loža

Sedite na roler tako da vam bude postavljen tačno ispod zadnjice, desnu nogu prekrstite preko leve. Oslonite se na šake iza leđa u širini ramena i lagano krenite sa kretanjem napred-nazad od zadnjice do kolena. Ponovite nekoliko puta, zatim na isti način masirajte levu nogu.

Listovi

Postavite roler ispod kolena i obe noge postavite na njega, šake su u istom položaju kao i za zadnju ložu. Takođe pokrenite masazu kretanjem napred-nazad od kolena do skočnog zgloba.

Kvadriceps

Legnete licem ka podu, oslonite se na laktove. Ispod desnog kuka postavite roler, a levim kolenom se oslonite na pod. Krećite se napred-nazad od kuka ka kolenu.

Iliotibijalni trakt

Sedite na roler sa desnom stranom gluteusa, postavite desnu šaku ispod ramena. Oba stopala su na podu i lagano krenite sa rolanjem. Ponovite isto na levoj strani.

Leđa

Legnete na leđa savijenih kolena, postavite roler na sredinu leđa, šake prekrstite i podignite ih ispred grudnog koša. Samo malo odignete kukove i lagano krenete napred nazad od sredine leđa do ramenog pojasa.

Donji deo leđa se ne rola jer je roler suviše zakrivljen u odnosu na lumbalni deo kičme, rolenje zbog toga pruža prevelik pritisak na kičmu.

Svaku vežbu možete da izvodite od 30 sekundi do 2 minuta, u zavisnosti koliko vam je potrebno da se oslobodite napetosti. Nije baš najprijatnije u početku, ali osećaj nakon masaže je neprocenjiv! Budite pažljivi, jer ova sprava koliko može da nam pomogne isto toliko može i da odmogne u koliko je ne koristimo pravilno. Iz tog razloga budite oprezni, prartite gore navedene istrukcije i slobodno me pitajte šta god vam je potrebno kako bi upotunili svoje znanje za korišćenje Foam Rollera.

Ulažite u sebe i svoje zdravlje, jer ono na čemu uvek ima da se radi jeste na poboljšanju sebe lično, a naročito spostvenog zdravlja zbog načina života koji je u današnje vreme veoma brz i po najmanje dobar za nas.

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*