Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane | Jelena Pavlović

Priča iz teretane | Jelena Pavlović

 
 

prica iz teretane sajt jelena

Avokado – izvor zdravlja

U poslednje vreme, avokado je počeo da uživa ogromnu popularnost u svetu zdravog načina ishrane. A da li zaista zaslužuje mesto u prvim redovima u našoj kuhinji ili je u pitanju samo još jedan trend?

20160709105101

Odakle nam dolazi…

Avokado potiče iz prašuma Južne i Severne Amerike. Kako arheolozi kažu, uzgajao se i koristio u kulinarstvu još pre 8000 godina. Među prvima su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su za njega govorili da je čaroban i da leči telo i spolja i iznutra. Defitivno su bili u pravu jer su kasnije i brojna istraživanja potvrdila njihova zapažanja o lekovitosti ove biljke. Kod nas, u Evropu, avokado stiže tek u 16. veku, a doneli su ih Španci. Hvala im. :)

Sjajnog je ukusa, ali je i bogat nutrijentima

Njegov ukus je odličan, ali i pored toga postoji mnogo načina za njegovu pripremu. Avokado sadrži: veliki procenat dobrih masti, oko dvadeset esencijalnih vitamina, vlakna, kalijum itd. Takođe, poboljšava absorciju nutrijenata, pa kada se kombinuje sa drugom hranom koja je bogata vitaminima i mineralima zapravo pomaže da naše telo brže upije mnogo više hranljivih sastojaka.
Njegove nutritivne vrednosti na 100 grama iznose:

  • oko 160 kalorija
  • oko 15 grama masti
  • oko 9 grama ugljenih hidrata
  • oko 2 grama proteina.

Koji su benefiti avokada?

Pomaže pri smanjenju telesne mase

Iako avokado ima dosta masti i kalorija, on zapravo pomaže pri mršavljenju. Zbog dobrih masti koje poseduje, nakon jela drži nas dugo sitim. Takođe, sadži i L-karnitin za koji znamo da je dobar pri topljenu masnih naslaga.

Poboljšava probavu i ubrzava varenje

Pored brojnih vitamina koje sadži, bogat je i vitaminima B kompleksa koji podržavaju zdravo varenje tako što pomažu ćelijama da bolje iskoriste energiju koja se oslobađa prilikom ovog procesa. Takođe, sadrži i vlakna koja pomažu pri varenju i utiču na eliminaciju toksina iz našeg tela. Ukoliko neko ima problema sa povećanom želučanom kiselinom, avokado balasira nivo PH vrednosti  u telu i na taj način sprečava gorušicu.

Reguliše nivo šećera u krvi

Ono što je sjajno jeste to da je avokado namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, a sadrži i mononezasićene kiseline koje mogu poboljšati nivo holesterola i kontrolisati insulinsku rezistenciju.

TIK-TAK – čuva zdravlje našeg srca

Mnogobrojne studije su dokazale da ljudi koji redovno konzumiraju avokado imaju manji  rizik od nastanka srčanih bolesti. Avokado poseduje nekoliko veoma bitnih stvari za naše srce:

  • Vitamin  E koji je sprečava oksidaciju holesterola
  • Kalijum koji reguliše krvnih pritisak (inače, ima ga više u avokadu nego u banani)
  • Bogat je monozasićenim masnim kiselinama koje smanjiju nivo triglicerida u krvi

Sajajan je za dobar vid

Pored brojnih nutrijenata koje sadrži, u avokadu se nalazi i pravo bogatstvo luteina i zeaksantina koji štite naše oči od oksidativnog stresa. Ovi antioksidanti su jako bitni za dobar vid, pa i samim tim smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte.

Naš mozak bolje radi uz avokado

Naučnici koji su izučavali ovu voćku kažu da je avokado jedna od najboljih namirnica za zdravlje našeg mozga, zbog svog sadržaja omega-3 masne kiseline i vitamina E. Zbog omega-3 naš mozak je zdraviji jer poboljšava dotok krvi u prednji deo koji nam je potreban pri donošenju odluka, kritičkog mišljenja i planiranja. Klinički je dokazano da vitamin E pomaže pri smanjenu progresije Alchajmerove bolesti, a naročito je koristan u ranom stadijumu ove bolesti.

Verujem da sada i sami možete sebi da date odgovor na moje pitanje sa početka teksta. Zato trk do prve bolje opremljene radnje i bacite se u nabavku avokada. Iskreno verujem da ovo nije sve od ove sjajne voćke, sigurno postoji još stvari na koje zaista može pozitivno da utiče.

Čim otkrijem još o njoj, javljam vam. :)

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*