Početna / Vesti / Priča iz teretane | Jelena Pavlović

Priča iz teretane | Jelena Pavlović

 
 

prica iz teretane 2018 jelena pavlovic

Zašto je med čisto zlato za naše zdravlje?

Sa svih strana čujemo da je med jako zdrav i da ga treba konzumirati na prazan stomak svako jutro. Kada nas neko pita zašto to radimo, svačiji odgovor je: „Pa zdrav je!“ Sve je to super, ali koje su to činjenice koje stoje iza ove izjave. Zato sam detaljnije istražila temu i našla razloge zašto čim otvorim oči, popijem veeeliku čašu vode i pojedem kašiku meda.

Pomaže pri smenjenju kilograma

Uvek kada želimo da smršamo koju kilu, prva stvar koje se izbacuje sa menija je slatko! Kako je onda moguće da smemo da jedemo med kada je i on jakooo sladak? Vrlo jednostavno: med je prirodni pčelinji proizvod koji je za razliku od belog šećera pun vitamina i minerala koji su bitni za tvoje telo, a pored toga bogat je vlaknima, proteinima i vodom. Iz tog razloga to nisu samo prazne kalorije kao što je slučaj sa belim šećerom. Odličan je u kombinaciji sa svim čajevima, a mogu se napraviti razna osvežavajuća pića, koja će pored sjajnog ukusa ubrzati tvoj metabolizam, a to je veoma važno kada želiš da izgubiš kilograme. Zato slodobno pomešaj toplu vodu, med i limun ili toplu vodu, med i cimet. Svaka od ovih namirnica će ti pomoći da brže sagoriš kalorije.

Smanjuje nivo holesterola

Brz način života, mnogo stresa i malo aktivnosti nas vodi pravo ka visokom krvnom pritisku. Ovo je jedna od bolesti koju nikako ne treba ignorisati obzirom na to da može da vodi ka slabljenju srca. Med je taj koji može da pomogne. Sjajna stvar je to što med uopšte ne sadrži holesterol, a dnevno konzumiranje meda ima povoljne efekte na nivo antioksidantvnih jedinjena u telu koje mogu da pobede loš holesterol. Med vam može poslužiti kao prirodna preventiva protiv ove bolesti modernog sveta.

Jača vaše srce

Naučna istraživanja su pokazala da antioksidanti koje med sadrži mogu sprečiti sužavanje arterija. Ukoliko konzumirate vodu sa nekoliko kašičica meda može da vam pomogne u prevenciji glavobolje, dezorijentacije i mučnine prouzrokovane sužavanjem arterija. Jedno istraživanje sprovedeno je na 25 muškaraca od 18 do 70 godina, koji su u posmatranom periodu konzumirali veliku čašu vode sa 4 kašičice meda. Rezultati su pokazali da je primećeno povećanje antioksidanata u krvi.

Zdraviji stomak

Sad smo stigli i do objašnjenja onog dela zašto je med poželjno konzumirati na prazan stomak. Osim što pomaže pri prevenciji raznih digestivnih bolesti, dok prolazi kroz naš stomak med uništava bakterije i leči male rane u sluzokoži membrane. Verujem da ste se bar jednom u životu toliko najeli da ste jedva disali :) Med može da nam pomogne u bržem varenju sve te silne hrane. Ako znate da ćete se dobro najesti i štošta popiti, kao prevenciju pojedite jednu kašiku meda pre odlaska na gozbu. Ili nakon jela popijte piće sa toplom vodom, medom i limunom što će vam pomoći da se osećate bolje.

Deluje na nas umirujuće

Med pomaže u smirivanju nerava i oslobađa nas od umora. Glukoza u medu je esencijana za rad neurona, te se brzo se apsorbuje u krv što i produžuje relaksaciju i ublažava nervozu.

Ne služi vas pamćenje? Med je tu da to promeni

Loša koncentracija, zaboravljanje zadataka, zvuči poznato? Nema brige, jedite med svaki dan, jer su istraživanja pokazala da med može da pomogne u redukovanju stres, jača celuralni antioksidantni odbrambeni sistem  čime poboljšava pamćenje. Još jedno istraživanje koje je rađeno od 2003. do 2008. godine u kom je učestvovalo oko 3.000 starijih osoba dokazalo je da med značajno smanjuje šanse za oboljevanje od demencije. Sjajno, zar ne?

I poslednje, ali nikako najmanje bitno! Uz med ćemo lakše zaspati…

Šećer koji se nalazi u medu povećava nivo insulina u krvi, što prouzrokuje oslobađanje seratonina, seratonin se dalje transformiše u melatonin, hormon koji jer značajan za dobar san. Ljudi koji su konzumirali samo jednu kašičicu meda pred spavanje su ostali zadivljeni. Nikada pre toga nisu tako lepo i čvrsto spavali, pa ne preostaje nam ništa drugo nego da probamo.

Verujem da već od danas krenuti da konzumirate ovo zlato od namirnice, a pre kozumacije tu pogledajte video koji priča o medu, ali na šaljiv način. :)

 

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Facebook
Twitter