Početna / Vesti / Priča iz teretane – Jovana Mjerimačka

Priča iz teretane – Jovana Mjerimačka

 
 

prica iz teretane sajt jovana

POLOŽAJ ŽDRALA (BAKASANA)

Pozdrav društvo!

Prethodnih mesec dana na časovima susreli smo se sa vrlo izazovnim položajem za održavanje ravnoteže na rukama – položajem ždrala ili bakasana. Kako je praksa pokazala da se većina vežbača, pa čak i onih najredovnijih, najvrednijih i najhrabrijih „plaši“ da istraži ovu yoga pozu, idealna je prilika da vas bliže upoznam sa istom i ohrabrim da već danas izazovete svoje telo, ali i svoje samopouzdanje.

Zašto smo radili ovu joga asanu?

Kako bih vas što bolje motivisala, počela bih od toga ZAŠTO smo radili upravo ovu yoga asanu?! Svi znamo da slika govori više od reči, pa ću pokušati slikovito da vam dočaram koje sve mišiće aktivirate ovom asanom.

17310454_393641664342771_517763499_o

Naime, osim što jačamo mišiće ruku, ramena, grudi, core musculature (stomaka, leđa karlice) učvršćujemo zglobove ramena, laktova i ruku. Takođe, istežemo gornji deo leđa, mišiće sa prednje strane vrata, a kroz fokus i koncentraciju postižemo fizičku i psihičku ravnotežu. Pored toga, prokrvljujemo naše unutrašnje organe i stimulišemo njihov rad.

A kako do savršenog položaja ždrala?

Sada kada znate ZAŠTO, sigurna sam da se pitate KAKO do savršenog položaja ždrala?

17270042_394031347637136_1179021538_n Krećemo iz hindu čučnja, gde su stopala malo šire od širine kukova i okrenuta spolja, pete na podlozi i kukovi što bliže petama. Potom, raširimo prste i smestimo šake tačno ispod ramena. Podignemo kukove visoko, uvučemo i stegnemo stomak da pronadjemo balans i prenesemo težinu na ruke, tako da unutrašnjost kolena „zakačimo“, ili na triceps, ili na gornji deo nadlaktice, što bliže pazusima (kako god se osećate stabilnije). Pogled zadržimo ispred dlanova i udaljimo bradu što dalje od grudi. Nastavljamo da prenosimo težinu, sve dok se ne osetimo stabilno da možemo da podignemo jedno stopalo, pa podignemo drugo i spojimo prste, a pete privlačimo što bliže zadnjici. U ovom položaju disanje kroz grudni koš i donji deo stomaka je otežano, ali gornji deo trbuha se relativno slobodno kreće, pa je bitno da njega iskoristimo i ne zadržavamo dah ni u jednom trenutku.  NIŠTA LAKŠE, ZAR NE?! :) Kada smo uspeli, probamo da balansiramo dvadesetak sekundi. Bezbedno izađemo iz položaja tako što spustimo stopala na podlogu i vratimo se u čučanj.

Verujem da ste sve vreme, razmišljali više o tome šta će se desiti ako padnete, ali sad kada znate šta će se desiti ako „poletite“, sigurna sam da ćete makar pokušati. Budite strpljivi, vežbajte, uzmite koliko god je vam je vremena potrebno, a ja vas čekam u Flexu, da zajedničkim snagama pronađemo „savršen let“.

SREĆNO!

J.  

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Facebook
Twitter