Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane – Jovana Mjerimačka

Priča iz teretane – Jovana Mjerimačka

 
 

prica iz teretane sajt jovana

Pozdrav tim!

Sećate se da je pre izvesnog vremena naša Jelena pisala o anoreksiji? Njena priča me je ohrabrila da vam ispričam moju priču. Priču nekoga ko je preživeo ovo ne tako prijatno iskustvo. Svi  koji me znate sa treninga verovatno ste iznenađeni mojim priznanjem. Onda će vas još više iznenaditi kada čujete da sam u kandže anoreksije upala u periodu gojaznosti. O da, dobro ste čuli. Gojaznosti!

U Flexu sam već pet dugih godina. Prvo sam postala vežbač, a potom i instruktor. Oni koji su me upoznali, znaju kako je tekao moj puta, a znaju da isti taj put nije bio ni malo jednostavan. Mi instruktori predstavljamo veliki uzor i motivaciju vežbačima, kako izgledom, tako i ponašanjem i energijom. Najveći broj razgovora koji vodimo sa vežbačima tiče se naše ishrane:

  • Šta jedemo?
  • Koliko jedemo?
  • Kad jedemo?

Pored toga, razgovaramo i o tome koja je najbolja kombinacija treninga. Bez obzira na to koji je cilj dolaska na treninge: povećanje ili smanjenje telesne mase.

Iz ovih razgovora stekla sam utisak da me vežbači doživljavaju kao još jednu „mršavicu koja jede kao mećava, a na koju se ništa ne lepi“. Hm, tu ste pali na ispitu. :)

Slika će vam reći više od mene:

flex_prica_jovana_mjerimacka

Da, to sam bila ja! 😀

Kako potičem iz rukometne porodice, koja je pri tom i gurmanska (hm, da, dobro se jelo!) još od puberteta sam se borila sa viškom kilograma. Pravi problemi su nastali nakon povrede kolena koja me je prikovala za krevet gde sam nastavila da jedem isto, ali ovaj put uz potpunu fizičku neaktivnost. U jednom trenutku vaga je pokazivala da imam 80 kilograma, to je 25 više od оne „idealne“ kojoj sam težila. Zamislite moje samoupozdanje tada. I onda je, nakon oporavka, sve počelo. Izgladnjivanje od ponedeljka do srede, prejedanje u četvrtak. I nakon toga plakanje do nedelje. I tako u krug.

Nakon boravka u ovom začaranom krugu, ulazim u osmu godinu istraživanja svog tela, ali i svojih misli. Sad će većina reći: dobro ko će da čeka 8 godina?! Svi bismo da smršamo za 8 dana. Ali razmislite, da li smo se ugojili za samo 8 dana? U tih 8 godina odricanja, borbe, ogromne discipline, fokusa, menjanja strategije stigla sam do tih mojih idealnih 55 kilogram. Ali tek onda su počeli pravi problemi. Nedostatak energije, promene na koži, zubima, noktima, kosi. O krvnoj slici ne treba ni da govorim. Napokon sam imala idealnu težinu, ali sam izgubila mogućnost da normalno funkcionišem. Moja kilaža je i dalje nastavila da pada, ali ja sam u ogledalu sebi i dalje bila debela.

U međuvremenu sam dobila poziv da krenem na obuku za Bodybalance instruktora. I ovo je bila moja velika prekretnica. Počela sam više, ali i kvalitetnije da jedem. Pojačala sam treninge snage i energija je počela da se vraća. Vratila sam 5 kilograma mišića, ali verujte mi da je bilo mnogo teže nego da smršam onih 25 kilograma. Još uvek sam daleko od mog cilja, ali zahvalna sam na svemu do sada postignutom. Znam da sam na dobrom putu, ali biću strpljiva i stići ću do cilja, osećam.

I sugurna sam da sad mislite da sledi magičan recept. E pa, nema ga! Ne postoji univerzalni šejk, univerzalna dijeta, univeralan plan treninga zato što niko od nas nije univerzalan, već jedinstven. Svi mi imamo drugačije preferencije i tolerancije na različite bioritmove. Znam da je teško postići balans u svemu, u ovom trenutku zvučaće vam smešno, i meni je bilo teško postići ga, ali on je ključ!

Iz moje priče naučite da ne postoji idealan broj. Zaboravite vagu! Idealno je ono stanje u kome se osećate najbolje u svojoj koži.

Za kraj reći ću vam jednu stvar: ne možete biti debeli, a da imate mršave misli. Ali i obrnuto. Ovo je na prvom mestu psihološki proces. Slušajte svoje telo, istražujte. Pronađite ono što vam odgovara, a ukoliko se javi potreba: menjajte strategiju. Rešavajte probleme na dubljem nivou i uživajte u svom putu.

Vidimo se na treningu! :)

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*