fbpx
 
 
Početna / Priče Flexovaca / PRIČA IZ TERETANE – RONALD PRUSAC

PRIČA IZ TERETANE – RONALD PRUSAC

 
 

Treniranje u trudnoći

Često postavljano pitanje i dilema je, da li buduće mame treba da izvode fizičke aktivnosti i da li je to bezbedno za njihovo zdravlje, kao i zdravlje njihovih beba. Fizička aktivnost je bitan faktor za razvoj i zdravlje svakog čoveka, pa tako i za trudnice i njihove bebe.

Ukoliko trudnoća nije rizična, buduće mame koje žele da treniraju, ne bi trebalo da imaju nikakav strah. Rizična trudnoća je trudnoća u kojoj trudnica ima određene zdravstvene probleme (dijabetes, povišen krvni pritisak, problemi sa krvarenjem, problemi sa srcem, prethodni pobačaj). Zato je jako bitno da se pre početka bavljenja fizičkim aktivnostima, buduće mame konsultuju sa lekarom, kako bi utvrdile da li im zdravlje dozvoljava da počnu ili nastave sa fizičkim aktivnostima. Ako se dobije zeleno svetlo za treniranje, prednosti mogu biti višestruke. Česti problemi sa kojima se trudnice susreću, kao što su bolovi u leđima, zatvor, zadržavanje tečnosti, oticanje ruku i nogu, preterana gojaznost, depresija, redovnim vežbanjem se mogu znatno smanjiti, a neki i potpuno izbeći.

Vežbanje u trudnoći

Preporuke Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je osnovao američki kongres akušera i ginekologa, jeste 30 minuta umerene fizičke aktivnosti dnevno. Naravno, nije neophodno trenirati svaki dan u nedelji, ali poželjno je da se buduće mame što više kreću, kako bi održale ubrzan organizam i metabolizam. Šetnji se daje prednost u odnosu na trčanje, zato što se telo u trudnoći menja. Dobija se na kilaži, što povećava pritisak na zglobove i leđa, a zbog povećanog nivoa progesterona, mišići nisu toliko jaki kao u periodu mimo trudnoće. Ukoliko se pojave simptomi vrtoglavice, nepravilnog rada srca, preteranog znojenja, bola ili krvarenja, treniranje treba prekinuti. Da bi se ti simptomi izbegli, potrebno je da treninzi ne budu visokog intenziteta, kako trudnice ne bi gubile previše kiseonika koji je potreban za normalan razvoj bebe.

Preporučuju se aktivnosti poput šetanja na traci, gde je mnogo manja mogućnost povrede nego šetanje u prirodi (po rupama i neravnim površinama). Vežbe na eliptiku su takođe dozvoljene, ukoliko pritisak na zglobove nije preveliki. Plivanje i sve vrste vežbi u vodi su vrlo poželjne, jer se plivanjem aktivira veliki broj mišićnih grupa i na taj način telo mnogo bolje podnosi promene a beba postaje mirnija i jača. Akvabik, trčanje u vodi, lagano plivanje, sve te vežbe vrlo povoljno utiču na organizam majke i deteta. Takođe, u vodi skoro da i ne postoji mogućnost da se osoba povredi, što je velika prednost. Joga i pilates su odlične vežbe. Pilates ubrzava cirkulaciju i disanje, što utiče na brže dopremanje kiseonika i hranljivih materija bebi. Ovim vežbama se jačaju mišići trupa, koji su bitni za lakši porođaj.

Preporuka je da se izbegavaju trbušnjaci, kao i ležanje na leđima. Ležanje na boku je najbolja opcija. Joga je dobra zbog tehnike disanja, koja može biti od velike koristi prilikom porođaja. Jogom se rade vežbe za opuštanje i istezanje tela, koje utiču na izbacivanje stresa i negativne energije i lučenje hormona sreće. Vežbanje u teretani, pomoću tegova i posebnih sprava je dobro za jačanje mišića leđa, jer ona trpe veliki pritisak kako trudnoća odmiče i kako stomak postaje veći. Takođe, ramena se vremenom povijaju napred, što se može znatno usporiti ukoliko se rade određene vežbe sa tegovima. Naravno, prilikom ovakvih treninga treba biti posebno pažljiv, kako tegovi ne bi povredili telo na bilo koji način.

Postoji još vrsta vežbi, ali o kojoj god vrsti treninga je reč, konsultacija sa doktorom je obavezna, a prisustvo profesionalnog trenera je vrlo poželjno, jer je svaka trudnoća posebna priča i razlikuje se od bilo koje druge. Najbitnije je da se buduće majke osećaju bezbedno i zadovoljno. Toliko od mene za ovaj put. Veliki pozdrav i srećni praznici. :)

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*