fbpx
 
 
Početna / Priče Flexovaca / PRIČA IZ TERETANE – RONALD PRUSAC

PRIČA IZ TERETANE – RONALD PRUSAC

 
 

Prednosti ekscentrične kontrakcije

Pozdrav društvo, tema današnje priče je ekscentrična kontrakcija. U poslednje vreme sam malo više obratio pažnju na vežbače (i u teretani i na grupnim treninzima) i primetio sam da mnogo ljudi zanemaruje ekscentričnu kontrakciju.  To me je i navelo da se odlučim za ovu temu. Pokušaću što kraće i jednostavnije da objasnim šta je ekscentrična kontrakcija i zašto bi joj trebalo posvetiti podjednako pažnje kao i koncentričnoj kontrakciji.

Svaki pokret, odnosno vežba koju radimo sastoji se iz dve faze: koncentrične i ekscentrične kontrakcije.

Kontrakcije

Koncentrična kontrakcija predstavlja onu u kojoj se mišić skraćuje. Na primer kod vežbi za biceps pregib, kada vučemo šipku ka ramenima, to bi bila koncentrična kontrakcija. Deo pokreta kada spuštamo šipku i opružamo ruke, predstavlja ekscentričnu kontrakciju. Ili na primer, vežbe za grudi sa šipkom (bench press). Pokret koji vršimo kada guramo šipku od grudi na gore je koncentrična kontrakcija, dok spuštanje šipke na grudi predstavlja ekscentričnu kontrakciju. Iz nekog razloga vežbači mnogo više značaja pridaju koncentričnoj kontrakciji, dok ekscentričnu kontrakciju skoro potpuno zanemaruju. Opet onaj primer za biceps pregib, nakon što podignu šipku ili slobodne tegove, u trenutku kada bi trebalo da je kontrolisano spuste i opruže ruke, oni samo puste da šipka padne u početni položaj. To je greška. Potrebno je znati da su obe faze pokreta izuzetno bitne za izgradnju mišićne mase i porast snage u mišićima.

Neka istraživanja pokazuju da je ekscentrična kontrakcija i važnija! Ekscentrični deo pokreta izaziva mikrotraume na mišićima koje podstiču lučenje hormona rasta, što dalje vodi ka izgradnji mišićne mase i povećanju snage. Takođe, treba znati da je mišić prilikom ekscentrične kontrakcije 30 do 40% jači nego kod koncentrične kontrakcije, kao i da je sam ekscentrični deo pokreta lakši, što omogućava podizanje većih težina. Ali zato se i preporučuje treniranje sa trening partnerom, koji će vam pomoći da efikasno savladate veća opterećenja. Ekscentričnim vežbama značajno možemo podići nivo eksplozivnosti, jer se aktiviraju specifična mišična vlakna. Mišići postaju fleksibilniji, jer sama ekscentrična kontrakcija predstavlja istezanje mišića. Samim tim, smanjuje se mogućnost povreda. Kao što vidite, ekscentrična kontrakcija sa sobom nosi mnogo korisnih stvari, tako da bi joj trebalo posvetiti podjednaku pažnju kao i koncentričnoj.

To bi bilo sve od mene za ovaj put. Kombinujte pametno sve vežbe i nemojte baciti teg nakon poslednjeg ponavljanja, spustite ga kontrolisano i neka vam to bude još jedno ponavljanje u seriji . :)  Vidimo se u Flexu!

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*