fbpx
 
 
Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane – Saša Urankar

Priča iz teretane – Saša Urankar

 
 

flex_prica_iz_teretane_sasa_urankar

Pozdrav svima! Danas bih preskočio priču o vežbama i treninzima. Želeo bih da popričamo o jednom izuzetno zdravom začinu – cimetu.

Šta je cimet?

Cimet je začin koji se dobija od cimetovca, malog grmolikog drveta iz porodice lovora. Ono što treba spomenuti je to da nije svaki cimet lekovit, odnosno zdrav. Najviše je cenjen onaj koji se uzgaja na Madagaskaru, kao i na Cejlonu i Sejšelima. Iako postoje stotine vrsta i podvrsta cimeta, kao začinske se koriste dve a to Cejlonski i cimet kasija, poznat kao kina-cimet koji potiče iz Burme. Kod nas se kao i u celoj Evropi koriste obe vrste.

U slučaju kojih stanja cimet ima blagotvorno dejstvo?

Poznat od davnina, korišćen je u mnogim tradicijama sveta, a mnoga savremena istraživanja potvrđuju poyitivan učinak koji ima u tretiranju različitih bolesti. Dokazano je da cimet može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog holesterola, glivičnih i bakterijskih infekcija i mnogih drugih bolesti. Pored ovoga cimet je odličan izvor mangana, gvoždja, kalcijuma, bakra i cinka a pojedini stručnjaci preporucuju da se slobodno može dodavati kafi, voćnim sokovima, žitaricama i pecivu. Ja ga lično dodajem kafi i rendanom voću. Mogu vam reći da mi se jako dopada. :)

U prošlosti se cimet uveliko koristio kao prirodan lek za mnoge bolesti, ali zbog njegovih lekovitih sastojaka cimetom se danas  ozbiljno bavi i zvanična medicina pa je dokazan njegov višestruki pozitivan uticaj na organizam.

Nabrojaću samo neka najbitnija istraživanja:

 1. Američki naučnici sa Harvarda tvrde da uzimanjem samo 6 g cimeta dnevno dijabetičari mogu u znatnoj meri da smanje nivo šećera u krvi jer njegovi sastojci aktiviraju insulin i sa njim zajednički deluju. Ovo se odnosi se na dijabetis tipa 2.
 2. Cimet pomaže u mršavljenju, naročito ako se konzumira u kombinaciji sa medom. Npr. pomešati pola kašičice cimeta sa kašičicom meda, mešavinu prokuvati u količini vode od recimo 1.5 do 2 dcl. Količinu podeliti na dva dela. Jedan deo popiti na prazan stomak pola sata pre doručka, a drugi deo popiti pola sata pre spavanja. Prvi rezultati se mogu videti posle 2-3 nedelje.
 3. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Kopenhagenu: pacijenti koji su svako jutro pre doručka uzimali pola kašike cimeta u kombinaciji sa kašikom meda već su nakon sedam dana osetili značajno smanjenje bola prouzrokovanog artitisom, a nakon mesec dana mogli su da hodaju bez bola
 4. Istraživanje koje je sproveo jedan univerziet u SAD pokazalo je da miris cimeta poboljšava aktivnost mozga, tj. da se mirisanjem cveta cimeta značajno mogu poboljšati moždane funkcije kao i rasploženje

I još:

 • Smanjuje količinu LDL
 • Sadrži visok stepen antioksidanasa i fenola koji pomaže kod upala i infekcija
 • Suzbija širenje leukemije
 • Ublažava probavne smetnje kada se kombinuje sa jogurtom
 • Ima zadivljujući učinak na uporne glivične infekcije, koje su dosta često otporne i na lekove, a naročito je dobar u borbi protiv bakterije Ešerihije koli
 • Ublažava menstrualne tegobe.
 • Koristi se za lečenje jetre, ali ovde treba biti obazriv i obavezno se konsultovati sa lekarom jer prevelika količina cimeta može da deluje negativno na jetru.

Važno je napomenuti da cimet ne treba doživljavati kao „svemogući lek“ ali ipak treba znati da vam u svakodnevnoj upotrebi moze pomoći u rešavanju mnogih zdravstvenih tegoba. Ali kao u svemu treba biti umeren.

Od mene za ovaj put toliko. Do sledećeg priče, šaljem vam sportski pozdrav. :)

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*