Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane – Saša Urankar

Priča iz teretane – Saša Urankar

 
 

prica-iz-teretane-sajt-sasa

Siguran sam da je većina vas probala naše grupne programe i na gotovo svakom od njih ste čuli rečenicu „stegni stomak i zalepi leđa za pod“.

A zašto je to toliko važno?!

Naime, vežbe za stomak su sastavni deo svakaog treninga pa je i važnost njihovog pravilnog izvođenja još veća. Za razliku od drugih vežbi koje radite na treningu, vežbe za stomak, posebno one za pravi trbušni mišić obavezno se rade sa zaobljenim (da ne kažem krivim) leđima.

Kada izvodite vežbe u kojima se leđa podižu sa poda, kao kod pretklona trupa, kičmu postavite u drugačiji položaj nego što je to slučaj pri izvođenju čučnjeva, “mrtvog” dizanja i drugih vežbi u stojećem stavu. Ukoliko tokom vežbi sa dodatnim opterećenjem, kao što su upravo čučnjevi ili “mrtvo”dizanje slabinski deo kičme nije lučno savijen (opružen), vertikalni pritisak kombinovan sa pregibanjem trupa, pritiska “pihtijasto” jezgro koje se nalazi izmedju pršljenova što može dovesti do oštećenja živaca i bola, pa čak i uklještenja diska.

 

picture1

 

S druge strane, kada se izvode specifične vežbe za stomak, ukoliko kičmeni stub nije zaobljen snažnom kontrakcijom pravog, unutrašnjeg i spoljašnjeg kosog trbušnog mišića,  snažni slabinski pregibači kuka dovode do povećanja slabinske krivine, potiskujuči međupršljenski disk unapred. Ovo može dovesti do povećanja pritiska na zadnje  međupršljenske zglobove u slabinskom predelu zbog kojih se  često javlja bol u leđima pa čak i ozbiljna oštećenja kičmenog stuba.

Dakle, kada ležite na leđima i radite vežbe za stomak,  potrebo je da zalepite slabinski deo kičme za pod iz više razloga (tj. da vratite karlicu u zadnji položaj), jer upravo to “lepljenje” dovodi do snažne kontrakcije mišića, pripoji postaju bliži jedan drugom a sama vežba postaje efikasnija i bezbednija. Kod svih oblika trbušnih pregiba se trudite da izbegnete neke od najčešćih grešaka kao što su podizanje vrata (nepotrebno korišćenje vratnih mišića), guranje laktova napred pri podizanju trupa umesto da ruke budu fiksirane, preveliko podizanje trupa, izvijanje slabinskog dela kičme pri spuštanju ili podizanju nogu, nepravilno disanje, itd…

Cilj ovih par kratkih informacija nije bio da vas zaplašim ili odvratim od izvodjenja vežbi za jači i lepši stomak, naprotiv! Hteo sam samo da vas upoznam sa par stvari, da vidite kako neke stvari u našem telu funkcionišu kako bi ste na svakom sledećem treningu zaista maksimalnu pažnju posvetili pravilnoj tehnici izvođenja vežbi, jer samo pravilnom tehnikom možete za što kraće vreme doći do željenih rezultata.

Pa, ako je to u ovom trenutku jak stomak, vidljiv “six pack” onda ste na pravom putu. :) Vidimo se na treningu već danas!

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*