Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane – Saša Urankar

Priča iz teretane – Saša Urankar

 
 

prica iz teretane sajt sasa

Sezona bazena, Štranda i ostalih kupališta je sada već davno počela i pravo je vreme da se pokaže šta se to radilo i treniralo tokom zime i proleća. Međutim, koliko vidim, ima pojedinaca koji hvataju poslednji zalet da srede svoj six pack! Jedna od popularnijih vežbi koja se radi, makar kod nas u Flexu, su zasuci na kros mašini – to je vežba za bočni stomak.

Zasuci na kros mašini

Kao i kod svake vežbe, tako i kod ove, da bi zaista bila efikasna i „pogodila“ baš tamo gde treba, neophodna je dobra tehnika. Ali nažalost, kako to obično biva u teretani, svako ima neku svoju teoriju ili način izvedbe, pa se često dešava da se vežba izvodi poprilično nepravilno, ali i nebezbedno, što je u svakom slučaju gora opcija.

21_1_INSTA

Ono što je potrebno kod ove vežbe je najpre dobar početni položaj koji podrazumeva da stanete bočno pored kros mašine. Zauzmete stabilan položaj sa stopalima malo šire od širine ramena. Ruke treba da su ispružene u laktovima prema kros mašini sa dlanovima malo ispod visine grudi. Iz tog položaja radite lagano rotaciju trupa na drugu stranu sve do onog momenta dokle vaši kukovi ostaju nepomični tj okrenuti unapred i vratite se u početni položaj. Stabilnost kukova je jako važan moment vežbe iz razloga što ukoliko dođe do rotacije, da li zbog loše tehnike ili velikog opterećenja, smanjuje se aktivacija bočnih mišića trbuha. Što je još gore jeste da rizikujete da ozbiljnije povredite donji deo leđa, a to vam sigurno nije cilj.

Palof pres

Ono što bih još preopručio kao vežbu koja se radi na sličan način, a takođe je vezana za bočni stomak i radi se na kros mašini je tzv. palof pres.

21_2_INSTA

Početni položaj za palof pres se malo razlikuje od izvedbe zasuka. Potrebno je da se najpre postavite bočno u odnosu na kros mašinu. Stopala postavite malo šire od širine ramena zbog dobre stabilnosti (takođe može da se radi iz početnog položaja klečeći na kolenima). Sa obe šake čvrsto uhvatite ručku kros masine i postavite ih tačno ispod grudi. Vaš zadatak je da iz tog položaja ispružite ruke do kraja, ali da ostatak tela (naročito trup) ostane potpuno miran. Moje lično mišljenje je da je ovo nešto bezbednija vežba od zasuka upravo zato što je smanjena mogućnost rotacije kičmenog stuba, a pored mišića bočnog trbušnog zida dodatno ćete angažovati i mišiće leđa, naročito u završnoj fazi pokreta. Preporuka bi bila da se urade 3 do 4 serije po 15 ponavljanja za obe strane.

Ono što bih voleo da uvek imate na umu jeste to da ne postoje loše vežbe već samo loše izvođenje evežbi. Na prvom mestu neka vam uvek bude pravilna tehnika izvođenja, a ne kilaža sa kojom ćete raditi, naročito ako radite neku od gore pomenutih vežbi. I uvek čuvajte svoja leđa, jer druga na žalost nigde nećete naći da kupite.

Dakle, bilo leto ili zima, spremali se možda za plažu ili skijanje, ili prosto želeli da tokom cele godine budete u formi, moj savet vam je da uvek trenirate pametno i da pažnju posvetite pravilnoj izvedbi vežbi jer je to jedini pravi i najbezbedniji put ka jakom i oblikovanom telu. Ako imate bilo kakavih nedoumica, mi treneri smo uvek tu za sva vaša pitanja.

Od mene toliko za ovaj put. Sportski pozdrav!

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*