Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane – Slobodan Tiragić

Priča iz teretane – Slobodan Tiragić

 
 

prica-iz-teretane-sajt-sloba

Do sada ste u mnogim pričama imali prilike da čitate o energetskim izvorima, o gorivu koje pokreće naše telo, o nutrijentima koji vam daju snage da izdržite trening i napredujete u svojim ciljevima.

Da li ste znali da osim svega toga u telu imate i dve baterije sa turbo pogonom zakačene za vaše bubrege?

Tako je! Dve baterije koje su fino smestene na vašim bubrezima i koje miruju i gledaju svoja posla dok do njih ne dodje fight or flight, odnosno, beži ili reži signal.

Te dve baterije su vaše nadbubrežne žlezde, a turbo pogon koji one otpuštaju je hormon adrenalin ili epinefrin. Adrenalin je hemijska supstanca koja se iz nadbubrežnih žlezda oslobađa u krvotok i traži svoj put do nervnih završetaka. Ono što adrenalin radi na tom svom putu je ono što i mi kao treneri i vi kao vežbači obožavate :) Adrenalin je poznat i kao kicker ili hormon zadužen da vi skočite više, trčite brže (pogotovo ako bežite od nečega), gurnete ili povučete više tereta.

Ono što ja volim kod adrenalina je to da njemu nije potrebna „kontrola“. Jednostavno vaše telo će samo da ga stvori kada oseti da vam treba malo turbo pogona, kao da imate u sebi tempiranu bombu koje vaše telo kontroliše za vas bez potrebe da razmišljate o tome. I kada kažem turbo ne mislim samo na fizički napor. Adrenalin se stvara u svim „napetim“ situacijama, bilo to trčanje 100 sprint ili poslednjih 5 minuta ispita kojeg nisi uradio ni pola :)

U takvim situacijama, bilo one fizički napor ili ne adrenalin deluje na naše telo tako da se događaju sledeće promene:

  • Srce počinje da lupa brže – tada krv počinje da struji brže kroz telo pogotovo u velike mišiće, telo „skreće“ krvotok sa nekritičnih mesta u tom momentu a to su mozak i digestivni sistem. Sad se vratite na onaj ispit, koliko vas je uspelo da se seti nečega u onih zadnjih pet minuta ispita pod najvećim pritiskom?
  • Zenice počinju da se šire – adrenalin vam pomaže da jasnije vidite stvari koje su direktno ispred vas, kao neki životinjski instinkt koji vam omogućava da jasnije vidite prepreke ili pretnje koje su ispred vas.
  • Vaše telo se sprema za pokret – u svom tom šoku telo počinje da da oslobađa veliku dozu šećera koje vas puni energijom i daje vam trenutnu snagu. To je ono dodatno gorivo o kojem smo pričali na početku. Čak vam i smanjuje osećaj za bol tako da vam ni sitne traume na mišiće neće skrenuti pažnju da usporite :).

Postoji još dosta efekata adrenalina na vaše telo ali su uglavnom hemijskog porekla i mislim da vam ne bi bilo toliko zanimlljivo da čitate o tome. Ono što je važno da znate je da naše telo jedna super pametna celina i da vam nikad neće dozvoliti da pregorite i idete 100%. Čak ni u toku vežbanja i momenata kada mislite da dajete maksimum svojih mogućnosti vaše telo će da vas čuva i ne dozvoli overdrive. Jedini momenat kada ćete biti blizu svojih sto posto i kada adrenalin ide na sve ili ništa su momenti kada se nalazite u životnoj opasnosti i kada adrenalin i telo od vas prave super-ljude koji, ako zatreba, mogu da preskoče i zid od tri metra.

I za kraj, možete se složiti sa mnom ili ne ali osećaj koji adrenalin čini vašem telu je extra, iako ponekad pomuti um i uspori digestivni trakt, osećaj turbo moda je ono što neke od nas pravi pravim zavisnicima od adrenalina. U sledecem klipu definitivno je par adrenalin junkie-a.

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*