Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane – Slobodan Tiragić

Priča iz teretane – Slobodan Tiragić

 
 

prica-iz-teretane-sajt-sloba

Vežba za sve prilike – sklek

Ćao svima! Do pre nekoliko dana razmišljao sam o čemu bih mogao da vam pišem, a da to ne bude klasičan letnji tekst u kom bih vam pričao o hidrataciji, zaštiti od sunca i onda jedno veče: BUM! Prolazim kroz teretanu i vidim jednog vežbača koji radi najneispravniji sklek ikada! Položaj ruku, glave, tela, još stavio teg za veće opterećenje… I hvala mu za inspiraciju za temu ove priče. :)

Njegovo veličanstvo: SKLEK! Po meni jedna od najboljih vežbi za snagu gornjeg dela tela. Uz razne varijacije koje sklek nudi možete da ojačate grudi, prednje rame, triceps i male mišiće podlaktice. Takođe, kroz stabilizaciju trupa jačate i čitavu core muskulaturu i zadnjicu.

Osim što je odlična za čitavo telo sklek je dobar izbor vežbe zato što možete da ih radite skoro svugde. Da budemo iskreni, i sada dok čitate ovo siguran sam da bi mogli da odradite 10 na brzaka, gde god da ste. Takođe, ono što je možda i najvažnije ,verovali ili ne, sklekove može da radi svako! Tako je, uz male modifikacije u opterećenju svako od vas može da nađe svoj početni nivo i krene u svoj trening u kojem će koristiti ovu vežbu. Da bih vam pomogao u tom putu ja ću u daljem delu teksta opisati par modela sklekova od „najlakših“ pa do onih za naprednije vežbače.

Sklekovi sa kolena

Početni položaj:  ruke u širini ramena, leđa prava i kolena u širini kukova.

Sklek izvodite tako što spuštate grudi do visine laktova i onda sa oba dlana gurate pod da se vratite u početni položaj. Što su kukovi više podignuti i povučeni nazad to će sklek biti lakši za izvođenje i prilagođeniji početnicima.

Sklekovi sa prstiju

Početni položaj: ruke u širini ramena, leđa prava, kolena opružena i stoplala u širini kukova.

Ovaj sklek je svima najviše poznat i mnogo vežbača ga radi prilično uspešno. Međutim, da bi ste stvarno aktivirali mišiće gornjeg dela tela (pogotovo središnji deo grudi), a pri tom zaštitili svoja ramena probajte da laktove uvek usmerite tako da, gledajući od napred telom i rukama obrazujemo oblik strele umesto slova T. Na taj način vaš sklek će biti još efikasniji i bezbedniji.

“Dijamant” sklekovi

Početni položaj: palčevi i kažiprsti dlanova spojeni tačno ispod nivoa grudi, ledja prava, kolena na podu ili podignuta u širini kukova.

Ova varijacija sklekova je malo teža za izvođenje zato što delimično isključuje mišiće prednjeg ramena, a dodatno uključuje veliki grudni i mišić zadnje strane nadlakta (u društvu poznatom kao triceps). Super je vežba ako želite da pogodite baš taj mišić i ja ga lično, uz uske sklekove, imam stalno na meniju kada radim ruke u teretani. :)

PLYO sklekovi

E sad, ukoliko ste stigli dovde prilično sam siguran da vam početni položaj nije neophodan za objašnjavanje. :) Plyo sklekovi su oni sklekovi uz koje radite neki eksplozivniji pokret, toliko ekspozivan da vaši dlanovi (ili čitavo telo) napuštaju pod. Odlični su za razvijanje ekspolozivne snage i jačanje brzih mišićnih vlakana ali su i prilično zahtevni za izvođenje. Ja ću vam u videu ispod prikazati par primera plyo sklekova a vi kada odlučite da probate molim vas poslušate me samo jedno – čuvajte nos (da li mislite da je moj kriv razlupan i kriv od rodjenja?). :)

Ukratko, to bilo to, naravno postoji još mnogo načina da u svoj trening implementirate sklekove, koji god cilj da imate. Ako vas zanima nešto više od ovoga što ste pročitali budite slobodni da pitate trenere u teretani, oni će biti više nego raspoloženi da vam pomognu. :)

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*