Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane | Vladan Drozdik

Priča iz teretane | Vladan Drozdik

 
 

prica iz teretane sajt vladan

Pre nekoliko dana vratio sam se iz Sjedinjenih Američkih Država gde sam proveo više od deset nedelja. Nakom povratka, počeo sam da se viđam sa prijateljima i poznanicima i ono što sam zapazio jeste to da su mi svi postaviljali dva ista pitanja:

  • Kako je bilo?
  • Koliko si se ugojio?!

Voleo bih da sa vama podelim moje poređenje načina ishrane u Srbiji i SAD. Posao koji sam radio podrazumevao je fizičku aktivnost bar jednom u toku dana. A kako su izgledali obroci? Predlažem da krenemo od jutra.

IMG_4980

Doručak

Prva i izuzetno velika razlika jeste količina hrane koja se unese u organizam nakon ustajanja iz kreveta. Kod nas doručak važi za jedan od najvažnijih obroka, dok je u SAD to sasvim suprotno. Za doručak najčešće jedu žitarice u mleku ili čuvene američke palačinke sa javorovim sirupom. Ova vrsta hrane daje energiju za svega nekoliko sati, pa nije čudno što vreme ručka počinje veoma rano.

Ručak

Centralni obrok počinje od 11 do 13 časova. Posao kojim smo se bavili ticao se sportskih terena i ručak smo obično nosily od kuće. Najčešće su to bili razni burger, pice i sendviči. Većina Amerikanaca se tokom popularnog lunch breaka tako hrani. Za vreme kratke pauze većina najčešće poseti restoran brze hrane. Jesti u restoranu ili neku vrstu kuvanog jela je veoma redak i veoma skup prizor. Moje veliko iznenađenje bilo je i to da uz bilo koji ručak dodaju i kesicu čipsa. Prvo sam bio jako iznenađen, a onda sam shvatio da je u pitanju kukuruzni čips, što je svakako „manje zlo” od kropmirovog čipsa koji je najdominantnijji na našem tržištu. Ponekad uz ručak dodaju i kesicu voća. Tako sam i dobio priliku da prvi put u životu vidim kesicu dvadesetak gotovo identičnih višanja. Ne znam, ali kad u dvorištu kuće berem višnje ne mogu da potrefim ni dve iste.

Kada pričam o ručku, često su me prekidali sa uzvikom: „A SUPA”?!

Supa, ili da se preciznije izrazim neki oblik supe ili čorbe gotovo i da ne postoji kao toplo predjelo. Ponekad se jede za večeru, a veoma često to je supa iz konzerve koja se podgreva pred služenje.

Večera

Rani ručak kaže samo jedno: čeka te i rana večera. Većina Amerikanaca večera oko 17 časova, praktično po dolasku sa posla. Večera je najkvalitetniji i najkomletniji obrok koji podrazumeva kuvano ili pečeno meso sa dosta povrća. Večera je vreme kada se cela porodica okupi i verovatno je to razlog zašto joj posvećuju toliko pažnje. Nakon večere, većina ljudi ne jede ništa do odlaska na spavanje.

Koja je razlika u namirnicama?

Razlike u namirnicama su ogromne. Na svakom pakovanju možete pročitati koliko ta namirnica ima kalorija i koliko je kvalitetna za zdrav način. Ono što se razlikuje jeste i metrijski sistem koji se koristi u SAD, pa je potrebno vreme da se sa grama prebacite na funtu, engl. pound (lb). Kada je reč o napicima, svako piće postoji u regularnoj i diet verziji. Velika je potražnja i za milkšejkovima.

Suočavanje sa vagom

Kada sam po povratku stao na vagu, imo sam 6 kg više nego prilikom odlaska. Imao sam osećaj da sam naduvan od hrane, kao da sam malopre jeo. Nakon nekoliko dana po povratku, stomak je počeo da radi i kilogrami su počeli da nestaju. Da li je do toga što sam se vratio na način ishrane na koje je moje telo naučilo tokom celog života ili je do kvaliteta namirnica u SAD, ne bih mogao da vam kažem. Ono što mogu da kažem jeste da je hrana u Srbiji neuporedivo ukusnija.

 

Da li ste vi bili u Americi ili negde gde se praktikuje drugačiji način ishrane?

Voleo bih da čujem vasa iskustva, pišite mi u komentarima.

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*