Početna / Priče Flexovaca / Priča iz teretane – Vukašin Varićak

Priča iz teretane – Vukašin Varićak

 
 

prica iz teretane sajt vukasin

Pitanja koja se vrte u glavi svakog vežbača

  • Da li pravilno vežbam?
  • Da li mogu da popravim tehniku izvođenja vežbi i možda udvostručim mišićni rad koji daje bolje rezultate za isto vreme?
  • Šta su mišićne kontrakcije?
  • Da li znanje o njima može da mi pomogne da poboljšam svoj trening?

Svaki vežbač trebalo bi da shvati da izvođenje bilo koje vežbe ne predstavlja samo pomeranje tega ili tela od tačke A do tačke B, a da je rezultat samo posledica izvedenog pokreta.

Prekinuću vas odmah i reći: NE! To je pogrešno!

Svaka vežba koju vam zadaje fitnes instruktor osmišljena je sa ciljem aktivacije određene grupe mišića.
Kontinuiranim vežbanjem odnosno aktivacijom tih mišića vaše telo nastoji da se adaptira na draži koje im zadajete izvođenjem vežbi na treningu. Kao posledica ove adaptacije, vaši mišići jačaju i postepeno se oblikuju prema vašem telu i vašu figuru vizuelno čine lepšom. A to je, siguran sam, jedan od prvih motiva koji vas uopšte i pokreće na vežbanje.

Možda ste se nekad zapitali zašto treneri stalno ponavljaju imena svih vežbi koje se izvode i pominju nazive ili grupe mišića na koje te vežbe deluju?

Ukoliko želis da unaprediš svoj trening, ako želiš da postanes bolji vežbač, jedan od prvih koraka jeste da naučiš koje vežbe stimulišu koje grupe mišića.
Mišići su ti koji našem telu omogućuju pokrete. Ponašaju se poput poluga, vezani su za dve ili više kostiju i imaju sposobnost da se skraćuju i izdužuju sto se naziva kontraktilnost. Po principu kontrakcija i nastaje kretanje.

Postoji 3 vrste mišićnih kontrakcija:

  • koncentrična,
  • ekscentrična i
  • izotonična.

Nihovi nazivi nisu bitni, važno je da shvatite kako će vam pomoći u praksi vežbanja. Ilustrovaćemo to na primeru vežbr Pregib podlaktice sa čipkom ili biceps curl. Ovo je vežba koja u najvećem stepenu angažuje dvoglavi mišić nadlakta, čuveni biceps. Znam da vas je naziv uplašio, ali sam ubđen da ste svi nekada radili ovu vežbu. Tehnika izvođenja ove vežbe je sledeća: stojeći stav, ispraviš leđa, sipku uhvatiš malo sire od projekcije ramena podhvatom, stegneš trbušne, sedalne i mišiće kičmenog stuba. Kad si obezbedio stabilnu posturu tela i početni položaj, tek onda krećeć sa izvođenjem pokreta.

Pokret ću podeliti u dva dela:

  • savijanjem laktova podignuti šipku do grudi i
  • vratiti šipku u početni položaj istom putanjom.

A šta se dešava sa mišićima?

Od prvog dela pokreta, mišići nadlakta se skraćuju, pripoji se približavaju jedan drugom i ta kontrakcija misica naziva se koncentrična. Vežbači ovaj deo vežbe uglavnom rade pravilno.
Česta greška nastaje pri izvođenju dela vežbe gde je potrebno vratiti teg u početni položaj istom putanjom. Ako dozvolite da teg “padne” u početni položaj, pa ga iz tog položaja ponovo podižete, pravite grešku. Mišićni rad postoji samo u jednom pravcu, kada teg podižete. Efikasno izvođenje vezbe se desiti i u suprotnom pravcu, kada spuštate teg, nastojite da se suprostavite i ne dozvolite mu da se kreće brzinom kojom ga vuče sila gravitacije.
Mišić se tada izdužuje, ali je i dalje pod snažnom kontrakcijom koju treba svesno da održavate. Pripoji se udaljavaju jedan od drugog, teg se kreće prema dole kontrolisanom brzinom koju sami određujete. Taj period naziva se ekscentrična kontrakcija mišića. Kao benefit dobijate mišićni rad u oba pravca, stalnu mišićnu kontrakciju, što je duplo vise i efikasnije u odnosu na često pogrešno izvođenje vežbe, a sve to za skoro isto vreme.

Nauka kaze da je isti mišić u ekscentričnim kontrakcijama snažniji nego u koncentričnim, sa tim znanjem svakako treba da prilagodimo i naš trening.
Istu logiku mozete primeniti praktikujuci i druge vežbe, osim ako trener od vas ne traži drugačije.

Ukoliko imate nedoumicu ili neko pitanje, uvek sam dostupan. Možete me pronaći u Flex teretani.

Vidimo se,
 Vukašin. 😉

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*