fbpx
 
 
Početna / Blog / Priče iz teretane – Dejan Vukonjanski

Priče iz teretane – Dejan Vukonjanski

 
 

Mnogi treneri složiće se sa mnom da su nebrojeno puta došli u situaciju da im priđe vežbač i pita ih šta je to što bi mogao danas da radi u svom treningu…. Međutim, kao i sve čime se bavimo, i trening zahteva malo planiranja. “Malo”. E sad, kako, odakle početi, šta je bitno?

I meni se po ko zna koji put desilo da mi priđe dečko i kaže: “Daj mi danas jedan trening da izađem puzeći iz sale”. Zaključak – došao je nepripremljen. Svako ko je iole u našem poslu u stanju je da mu pruži jedan takav trening. Ali, svako ko je iole u našem poslu zna da to baš i ne ide tek tako.

d1sajt

Krenuo sam redom. Da li možda ima neki zdravstveni problem? Kada je poslednji put vežbao? Šta je radio na poslednjem treningu? Koliko vremena ima za današnji trening… Da skratim priču, trening smo odradili, on je zadovoljan i srećan, puzeći ☺, otišao kući, i posle pričao kako je prezadovoljan na “sav glas”, a ja sam stavio prst na čelo i postavio pitanje, da li sam postupio ispravno?! Možda bi bilo pametnije da sam postupio maksimalno profesionalno i odbio da mu pričinim zadovoljstvo takvog treninga uz objašnjenje da bi na trening zaista trebalo da dođe pripremljen.

Da bih otklonio neke nedoumice i pružio vam malo ideja za razmišljanje, danas ću skrenuti pažnju na neke osnovne činioce koje treba implementirati u svoj program.

Kada počinjete da vežbate, ili čak i ako ste redovan vežbač, da li zaista imate jasnu sliku šta želite postići? Da li je to da istrčite maratonsku trku ili jednostavno ojačate mišiće? Ukoliko želite da poboljšate zdravlje, ojačate svoje telo, promenite izgled ili se pripremite za neke veće fizičke napore kao što su takmičenja – treninzi nisu isti, počev od izbora vežbi i njihovih kombinacija.

Pre nego počnete da vežbate, obratite pažnju na to kakvom opremom raspolažete. Ako ćete vežbati u fitnes centru, raspitajte se malo da li i kojim spravama, tegovima biste raspolagali.

Da li ste razmišljali da li imate neke vežbe koje vam se manje i neke koje vam se više sviđaju? Ako ste zaista na samom početku, možda ni ne znate koje vežbe vam prijaju a koje ne, ali vremenom stičete osećaj i uvid u ovaj detalj. Oslušnite svoje telo, vežbajte kako vam prija, ali ipak, neke vežbe koje vam se čak i ne dopadaju morate uvrstiti u svoj program kako biste ravnomerno trenirali svoje telo, dakle, važan je izbor vežbi.

d2sajt

Koliko ste realni? Pod time mislim da se zapitate da li imate ceo dan na raspolaganju ili možda možete samo da vežbate u toku neke pauze… Vreme često diktira kako ćete trenirati, naročito u današnjim savremenim životnim tokovima. Nemojte zanemarivati ovaj faktor, može vam se desiti da ne stignete sprovesti svoj trening kao što bi trebalo, a onda dolazi do toga da hoćete što pre postići zacrtano. A to znači pritisak i stres!

Meni najzanimljiviji deo – da li ste svesni svog trenutnog nivoa fizičke forme? Da li ste odlučili da se pokrenete nakon 5,10,15 godina? A onda ste došli u teretan,u sa onim vašim programom koji vam je ispisao trener dok ste trenirali fudbal, košarku…? Da, to je tada bio idealan program za vas, ali da li je danas? Nije. Budite realni.

Dakle, plan i program su ključ uspeha u treniranju i oni se sastoje od dosta faktora koje uglavnom zanemarujemo.

Svaki put navodimo, i ponavljaćemo zauvek – mi, treneri, stojimo vam na raspolaganju, to je naš posao, naš poziv. Priđite, pitajte. Ne srljajte.

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Facebook
Twitter