fbpx
 
 
Početna / Blog / Priče iz teretane – Mitar Bajčetić

Priče iz teretane – Mitar Bajčetić

 
 

Tokom srednjoškolskih dana trenirao sam košarku i, kao i svakom klincu u tim godinama, jako mi je bilo bitno kakve ću košarkaške patike imati. Mislim da smo svi tada verovali da što patike bolje izgledaju, to ćemo biti bolji na terenu :). Kasnije, kada sam ozbiljno počeo da se bavim američkim fudbalom, krenuo sam i sa puno ozbiljnijim fizičkim pripremama. Moj kondicioni trener ludeo je od mojih patika za košarku :) . Stalno mi je govorio da kupim patike za trčanje, jer će mi u njima biti mnogo bolje. Trebalo je vremena dok ga nisam poslušao (jer u čemu bih onda pikao basket :) ?!) ali, kad jesam, to je bila neverovatna promena. Moji skočni zglobovi i kolena nikada nisu bili srećniji, a ko me zna, zna da moj “ram” od 110+ kilograma nikako ne pomaže pomenutim zglobovima :)

hh

Pokazalo se da je izbor sportske opreme zaista jako bitan, ali ne iz estetskih razloga, niti samo zbog performansi, već, što je najvažnije, za samo zdravlje lokomotornog aparata. Za razliku od dubokih i teških košarkaških patika, uleteo sam u lagane, plitke i stabilne patike za trčanje, koje su imale izuzetan apsorbujući đon, a opet je stopalo bilo sasvim sigurno u njima.

Zašto sve ovo pričam? Otkad se bavim fitnesom, primetio sam da ljudi koji su početnici i koji se tek upoznaju sa vežbanjem, uglavnom ne obraćaju pažnju na izbor sportske opreme ili jednostavno ne znaju šta im treba, pa kupe bilo šta, ili izvuku iz nekog ormara stare patike za fizičko :). Potom mi se obraćaju sa pitanjima zašto imaju bolove u kolenima, skočnim zglobovima ili potkolenicama.Verujte mi, bar pedeset posto tih problema je izbor pogrešne obuće, ili je problem u tome što su patike suviše stare.

A čega sam se samo nagledao: trčanje na traci u pletenim dubokim čarapama, podizanje teškog tereta u nečemu što najviše liči na baletanke i, možda najbolji momenat – vožnja spinera u popularnim čizmama Ugicama ili kako ih već zovu… Na stranu što sve ovo izgleda malo ili malo više smešno. Važno je što je opasno, i to na više nivoa. Može doći do problema sa zglobovima, ozbiljnih povreda stopala, problema sa leđima itd.

1545917_610111969062430_1719665726_n

U principu, nije raketna nauka, ali ipak bi trebalo malo pojasniti neke stvari:

Patike za trčanje

Patika za trčanje treba da bude lagana, najbolje platnena zbog bolje ventilacije, mekanog i malo debljeg đona zbog apsorpcije težine pri svakom doskoku. Uglavnom je zakrivljena ispod prstiju zbog same biomehanike trčanja. Većina proizvođača ih proizvodi, pa cene variraju.Veća cena podrazumeva kvalitetniju patiku, ali mogu se naći i povoljno kvalitetne patike. Moje je mišljenjeda ovde ne treba štedeti, jer u pitanju je zdravlje.

Patike za “dizanje tegova”

Ovde govorimo o vežbačima koji fokusviše stavljaju na statične vežbe, kao što su čučnjevi sa opterećenjem, mrtva dizanja, nabačaji i ostale discipline power liftinga. Ova obuća obavezno mora da ima ravan i tvrđiđon zbog stabilnosti stopala pod većim opterećenjima, a ove patike uglavnom su jače i stabilnije u predelu pete. Izbor je slabiji nego kod patika za trčanje, ali nije teško pronaći ovu vrstu obuće.

Uporedo sa ekspanzijom Cross Fita u svetu, sporta u kojem fizički zahtevi proizilaze iz raznih drugih sportova i disciplina, narasla je i potreba za patikama koje mogu da podnesu sve izazove. To je podstaklo je nekoliko firmi da započnu proizvodnju patikakoje su kombinacija svega što je potrebno. Izuzetno su kvalitetne, jer su dizajnirane da ih doslovno uništavaš. Dakle, ako si prilično svestran u svojim trening programima, ovo je pravi izbor za tebe.
I na kraju, još jedna stvar je bitna – nemoj mnogo da se vezuješ za svoje patike :). Nakon otprilike šest meseci trebalo bi već razmišljati o novim patikama za trening, naročito ako koristiš samo jedan par.

Kupuj pametno, i vežbaj zdravo.
Pozdrav od Mitra!

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

1 komentar

  • Potpuno se slažem sa Mitrom. Iz ličnog iskustva kao profesionalni trkač, a kasnije i zaljubljenik u fitnes, obuća mi je bila na prvom mestu. Vodio sam računa da mi je stopalo stabilno i komotno u patici. Đon da odgovara načinu trčanja, tj. načinu “gaženja”. Nikad mi nije bio važan kvalitet odeće. Dokaz – i dalje se bavim sportom istim intezitetom kao i pre 20 godina.

Facebook
Twitter