Početna / Blog / PT Blog | 6 razloga zašto baš tebi treba Personalni Trener

PT Blog | 6 razloga zašto baš tebi treba Personalni Trener

 
 

Personalni fitnes nije za svakoga – 6 razloga zbog kojih možda za tebe jeste

Vreme u kom živimo možemo slobodno zvati erom fitnesa. Malo ko danas nije čuo za koncept personalnih treninga i sve što ovaj koncept predstavlja. Malo ko do sada nije video neki personalni trening ili personalnog trenera na društvenim mrežama i zadržao se bar na trenutak na ovim profilima.

Lično, ne zastupam stav da je personalni trening za svakoga i da bi svako u nekom trenutku svog treniranja trebalo da ima personalnog trenera. Bez obzira na to da li je u pitanju rekreativni ili profesionalni trening.

To jednostavno nije istina.

Ukoliko znate svoj put, imate osnovno znanje o tome kako trenirati i kako se hraniti, znate da izvodite vežbe na bezbedan način (i po sebe i po druge) i imate dovoljno samokotrole da ne letite za raznim vežbama i planovima koje vidite na Instagramu – vi ste OK.

Trenirajte i uživajte.

Ukoliko ste se pronašli u ovoj grupi vežbača, to ne znači da treba da prestanete da čitate ovaj tekst, naprotiv. Možda otkrijete da nije sve baš tako bezbedno i sigurno u vašem vežbanju i da imate prostora za napredak. Čak i pored sve više i više aplikacija preko kojih pratite vaš trening i razvoj.

Ukoliko svoj napredak i vaše vežbanje povezano sa zdravljem pronalazite u ovih 6 razloga, trening sa personalnim trenerom može biti strava stvar za vas i velika pomoć na vašem fitnes putu:

Podsticaj

Da li vas mrzi da ustanete iz kreveta i odete na trening? A da trenirate posle posla? Šta kažete na pridržavanje u ishrani?

Ja sam živi svedok da je sa ovim najteže u radu sa klijentima, prepoznaće se oni na koje mislim kada budu čitali ove redove. :)

Personalni trening je fantastičan način da postanete i ostanete motivisani. Zaista, moramo se složiti da je nekada baš motivacija ono što nam najviše nedostaje. U kakvom god ste raspoloženju, trener je tu da izvuče maksimum. I iz vas i iz vašeg treninga. Bilo da ste sportista ili rekreativac, personalni trener je taj koji zna kako da vas motiviše da svaki put uradite ponavljanje više.

Razlog

Ponekad se razlog za početak treniranja ne poklapa sa vašim sposobnostima i mogućnostima. Bilo da nikad niste bili u teretani, a trebalo bi da krenete da trenirate zbog narušenog zdravlja. Imali ste povredu kojoj je potrebna rehabilitacija fizičkom vežbom. Ili jednostavno želite da smršate, ali ne znate kako. Personalni trening definitivno može biti prava odskočna daska za vaš uspešan početak treniranja.

Obrazovanje

Prema mom mišljenju, ovo je veoma važan razlog, ali i prostor za grešku. Kako? Imati stručnu osobu pored sebe koja se bavi konkretno vašim potrebama, a koja je svoje školovanje usmerila na to da se bavi vežbanjem povezanim sa zdravljem – ne treba dalje više pričati. Mišljenja sam da struka uvek dolazi pre buke. Pod „bukom“ mislim na razne „stručnjake“ sa društvenih mreža. Zato pre nego što se odlučite za PT izbacite BUKU i pronađite STRUKU. I onda samo uživajte u vožnji. :)

Cilj

Cilj kao krajnja odrednica vašeg vežbanja, na putu do svog ostvarenja ima mnogo mikrociljeva, a trener je tu da napravi plan koji odgovara isključivo vama i vašim potrebama. Naš posao je da u vaš život uvedemo zdrave navike i trening, a ne da vaš život podredimo istima. Personalni trening je tu da put ka vašem fitnes cilju olakša kroz organizaciju i planiranje treninga – ne samo u teretani, nego i u odnosu na vaše ostale obaveze.

Entuzijazam

Kad smo kod entuzijazma, želeo bih da vam ispričam i jednu priču. Moja majka je do nedavno radila kao šalterski radnik na izdavanju vozačkih dozvola gde 90% ljudi dolazi sa ne baš dobrim raspoloženjem i skoro uvek sa onim čuvenim jednim papirom manje. Nije tajna da nije bila baš preterano entuzijastična pri odlasku na posao.
Mi u fitnesu (iskreno, ne samo kod nas u Flexu, ovo je činjenica) radimo sa ljudima koji su u više od 80% slučajeva nasmejani i dolaze kod nas da bi napravili pozitivnu promenu. Apsolutno nam nije teško da budemo raspoloženi i entuzijastični i da to širimo dalje. Personalni trener je tu da vam pomogne da svoj način razmišljanja usmerite na sebe i svoj napredak. Da vam ličnim primerom i zalaganjem pokaže da ne morate ništa, ali možete sve!

Savetovanje

I za kraj, on manje kreativna stavka, ali veoma važna stvar na koju treba da računate ukoliko se odlučite za rad sa personalnim trenerom. Savetovanje mimo treninga, inicijalna i kontrolna merenja, praćenje i korigovanje ishrane, korekcije i saveti za promenu životnih navika su stavke koje mogu da vam pomognu tokom vašeg fitnes puta u pratnji personalnog trenera.

***

Čitanjem ovog testa želim da par minuta posvetite sebi i razmislite šta je to što vi imate ili šta vam nedostaje u vašem treningu. U životu, kao i na treningu, ništa ne dolazi preko noći, sve je PROCES kom treba da se posvetimo. Ako će i samo jedna rečenica iz ovog teksta pomoći da svoj proces učinite bezbednijim ili efikasnijim (bilo da trenirate PT ili bez pomoći personalnog trenera) moj posao je obavljen.

Slobodan Tiragić

Personalni Trener

U subotu, 2. novembra domaćini smo druge po redu PT konferencije gde ćete imati priliku da saznate više o gorućim temama iz sveta fitnesa. Učešće na ovom dešavanju je BESPLATNO, a sve što je potrebno da uradite jeste da popunite prijavu putem ovog linka:

Pripremite sva pitanja i prvog novembarskog vikenda pridružite nam se u Flexu.

Ukoliko želite da prvi saznate sve najnovije informacije u Flexu, pridružite se Flex Fitness Community na VIBERU.

Dodaj komentar


Vaša E-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Facebook
Twitter